Linkuri accesibilitate

Prioritățile AMN: „O guvernare credibilă, transparentă și democratică”


Serafim Urechean
Serafim Urechean

Interviu cu Serafim Urechean

Alianţa Moldova Noastră sustine ca a depistat cel puţin 6.500 de probe care dovedesc fraudarea alegerilor din 5 aprilie. Liderul AMN Serafim Urechean spune ca printre fraudele depistate se numără votarea multiplă, votarea de către persoane decedate sau care se află peste hotare si altele. Iata de ce acum formatiunea se concentreaza pe intocmirea corecta a listelor cu alegatori.

Europa Liberă
: Care vor fi priorităţile AMN, dacă vine la guvernare?

Serafim Urechean
: Astăzi, trebuie de apărat Republica Moldova de comunişti, de cei care au adus ţara la faliment. Trebuie să formăm structurile de guvernare şi să adoptăm un program anticriză, pentru că viitorul RM depinde de felul cum vom fi afectaţi de criză. Şi trebuie de restabilit relaţiile cu organismele internaţionale – cu FMI şi BM, precum şi să realizam recomandările din cele două rezoluţii – ale Parlamentului European şi Adunării Parlamentare a CE.

Europa Liberă
: Cum aveţi de gând să restabiliţi relaţiile cu FMI, de exemplu?

Serafim Urechean
: Trebuie să instituim o guvernare transparentă, credibilă şi democratică. Trebuie să revenim la situaţia normală la capitolul Programul Provocările Mileniului, care ar aduce în ţară peste 2 miliarde de dolari. Trebuie să semnăm un nou acord cu UE şi Convenţia de mic trafic la frontieră cu România. Şi trebuie să revenim la bunele relaţii cu vecinii.

Europa Liberă
: Comunistul Dodon, ministru economiei degrevat din fucţie, a lăsat de înţeles într-o conferinţă de presă că una dintre condiţiile înaintate de FMI, care nu a putut fi acceptată de negociatori a fost ridicarea vârstei de pensionare. Ce credeţi despre aceasta?

Serafim Urechean
: Sunt speculaţii. Comuniştii vor astfel să îndreptăţească pasul pe care l-au făcut semnând acordul pentru creditul rusesc de 500 de milioane de dolari.

Europa Liberă
: Dacă veniţi la guvernare, ce veţi face cu acest credit?

Serafim Urechean
: Eu cred că Moldova nu are nevoie de credite politice. Totuşi, cred că acest credit nu va ajunge în Moldova. Această deplasare – când în braţele Rusiei, când ale Occidentului - este periculoasă. De aceea trebuie să revenim la o stare normală în relaţiile cu FMI şi BM şi să acceptăm monitorizarea pe care o fac aceste instituţii.

Europa Liberă
: Cu cine sunteţi dispus să faceţi coaliţie de guvernare, dacă ajungeţi în Parlament?

Serafim Urechean
: Noi nu acceptăm doar coaliţia cu comuniştii, pentru că o coaliţie de înseamnă şi un program comun de guvernare.

Europa Liberă: Dacă cărţile se vor aşeza aşa încât veţi avea nevoie de un astfel de partener de coaliţie cum ar fi PD-ul în frunte cu Marian Lupu, cum veţi proceda?

Serafim Urechean
: Eu nu am nimic împotrivă. Asta dacă Marian Lupu va găsi putere de voinţă să refuze colaborarea cu PCRM. Societatea şi eu personal aşteptăm de la Lupu un mesaj clar în acest sens şi atunci nu văd nici un obstacol. Noi suntem creştini şi trebuie să iertăm, nu putem să luptăm pe viaţă şi pe moarte. Dar nu am auzit deocamdată nimic concret de la Lupu - el nu ştie în ce relaţii este cu Voronin, el nu ştie ce s-a întâmplat la 7 aprilie…

Europa Liberă
: Dar cine în opinia AMN trebuie să stabilească adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie ?

Serafim Urechean: Într-un stat de drept sunt instanţele de judecată. Noi am acumulat toate fraudele, estimate la zeci de mii, dar nici Curtea de Apel, nici Curtea Constituţională nu au luat în seamă aceste dovezi. Este clar că justiţia acţionează la comandă. Şi este remunerată pentru asta. Uitaţi-vă, membrii CC au fost decoraţi de V. Voronin cu câte un ceas elveţian de aur, suma totală a darului fiind de peste 1 milion şi jumătate de euro. Ministrul de la tehnologiile informaţionale Buceaţchi, chiar în ziua în care ardea Parlamentul, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie în stat - Gloria Muncii. Cum de înţeles acest lucru? Numai o expertiză internaţională ar putea aduce la suprafaţă adevărul despre celor întâmplate. Căci din câte se vede, comuniştii nu prea dau din coate ca să facă lumină în această problemă.
XS
SM
MD
LG