Linkuri accesibilitate

Vizita lui Barack Obama la Moscova - un prim test major în politica externă


Preşedintele Obama la Casa Albă
Preşedintele Obama la Casa Albă

Preşedintele american nu-şi face iluzii că va depăşi uşor divergenţele cu Rusia

Preşedintele american Barack Obama speră să dea un impuls relaţiilor anemice cu Rusia când va călători la Moscova lunea viitoare. Dar între cele două ţări există divergenţe serioase. În Statele Unite, puţină lume se aşteaptă ca summitul Obama-Medvedev va aduce schimbări importante.

Calea preşedintelui Obama spre Moscova a fost pavată cu mai multe declaraţii dinspre Washington despre dorinţa noii administraţii americane să înceapă o relaţie nouă cu Rusia. Tonul a fost dat de vicepreşedintele Joe Biden în februarie la conferinţa pe teme de securitate de la Munenchen, când a spus că este timpul să se apese pe "butonul de resetare" a relaţiilor.

Apoi, secretarul de Stat Hillary Clinton a adus butonul respectiv la Moscova şi l-a apăsat împreună cu omologului său rus Serghei Lavrov. Ce-i drept, butonul avea inscripţia scrisă greşit în ruseşte: supraîncărcare în loc de resetare.

Vizita preşedintelui Obama la Moscova pe 6 şi 7 iulie este văzuta ca un prim test major pentru el în politica externă: va reuşi sau nu să apese butonul corect?

Washington-ul a decis să înceapă relansarea relaţiilor cu Rusia cu un subiect de interes reciproc: ambele părţi spun că doresc să ajungă la o înţelegere până în decembrie pentru a înlocui tratatul START privitor la reducerea armelor nucleare, înainte ca acesta să expire la sfârşitul anului. Subiectele delicate este bine să fie lăsate pentru mai târziu, după cum a explicat Robert Wexler, şeful subcomisiei pentru afacerile cu Europa din Camera Reprezentanţilor a Congresului american.

El a spus că subiecte cum ar fi apărarea antirachetă, oprirea programului nuclear al Iranului, securitatea energetică, Georgia, extinderea viitoare a NATO sau rolul Alianţei în anumite regiuni – toate aceste chestiuni vor putea fi abordate cu un nivel mai mare al încrederii reciproce decât în ultimii câţiva ani.

Intervenţia militară rusească de anul trecut în Georgia a adus relaţiile Rusiei cu Occidentul la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece. Una din problemele cele mai spinoase, aflată la baza impasului în care se găsesc relaţiile americano-ruse, este dorinţa Georgiei şi cea Ucrainei de a adera la NATO.

Michael McFaul, directorul pentru afacerile cu Rusia şi Eurasia din Consiliul pentru Securitatea Naţională de la Washington, a declarat jurnaliştilor că la etapa actuală preşedintele Obama nu-şi face vreo iluzie că-i va fi uşor să elimine divergenţele cu Moscova.

McFaul crede că oficialii ruşi privesc Statele Unite ca pe un adversar. „Sunt sigur, spune el, că, vorbind între ei, mulţi folosesc termeni şi mai severi la adresa noastră. Şi consideră că primul nostru obiectiv în lume este să slăbim Rusia, s-o înconjurăm, să facem lucruri din care ieşim mai puternici, iar ei mai slabi”.

McFaul spune că preşedintele Obama va încerca să demonstreze că nu este aşa. El va deschide un dialog nu doar cu preşedintele Medvedev şi premierul Putin, dar se va adresa şi societăţii ruse, întîlnindu-se cu lideri ai cercurilor de afaceri şi societăţii civile.

Sarah Mendelson de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale nu aşteaptă rezultate spectaculoase de la vizita preşedintelui american la Moscova, despre care spune că este un fel de a încerca marea cu degetul. Ea crede că Obama va încerca să prezinte conducerii, dar şi societăţii ruse o viziune diferită pentru a testa dacă este posibilă construirea unei relaţii noi şi diferite.

Moscova spune şi ea că doreşte relaţii mai bune cu Statele Unite. Însă crede că cel care trebuie să-şi schimbe politica este Washington-ul. Între timp, Kremlinul continuă să încalce acordul de încetare a focului în Georgia mediat anul trecut de Franţa, menţinînd mii de militari în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Iar în ziua în care Barack Obama va ajunge la Moscova, armata rusă va încheia un amplu exerciţiu militar desfăşurat zilele acestea la nord de graniţa Georgiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG