Linkuri accesibilitate

Supoziţii despre analiza relaţiilor româno-ucrainene făcută în Rada Supremă


Punct de plecare: declaraţiile recente ale lui Boris Tarasiuk şi Traian Băsescu

Voronin a decis: Romania este implicata in revoltele de la Chisinau, suna un titlu din ziarul Gardianul. Stirea se refera la concluziile comisiei insarcinate de presedintele in exercitiu al Republicii Moldova sa investigheze protestele din 7 aprilie si precizeaza ca acuzatiile aduse Romaniei nu sunt in niciun fel dovedite. Asa zisele dovezi sunt “ridicole”. La fel de subrede sunt si explicatiile date de generalul Vladimir Turcanu, presedintele comisiei, la acuzatiile partidelor de opozitie, care au descoperit cu 400.000 mai multe voturi decat cetateni inscrisi pe listele de alegatori. Marian Lupu, demisionarul din Partidul Comunistilor, ar fi un diversionist comunist, iar recentele deplasari ale lui Vladimir Voronin la Moscova si in Israel ar fi avut drept scop lansarea proiectului Lupu in interesul marelui business criminal din aceste tari – se mai arata in Gardianul.

Analiza relatiilor romano-ucrainene, facuta ieri, cu usile inchise, in Rada suprema de la Kiev este amintita astazi atat in Gardianul, ca si in Ziua. Fara detalii insa, pentru ca nu se cunosc decat pozitiile exprimate anterior de oficiali ucraineni si romani. Boris Tarasiuk, fost ministru de externe si actualmente presedinte de comisie parlamentara la Kiev, a acuzat la Bucuresti Romania de deteriorarea relatiei bilaterale. La randul sau, presedintele Traian Basescu a subliniat nu demult ca nu recunoaste prevedereile Tratatului Ribbentrop Molotov, respectiv granita de est a Romaniei, se arata in presa de la Bucuresti.

Despre incercarile la care sunt expuse valorile democratice in lumea de azi in doua comentarii din Cotidianul, unul se refera la presedintele american Barack Obama, pe care Teodor Baconschi il considera “activ, precaut si plin de farmec”. El propune o revolutie (sau evolutie) menita sa ne elibereze de ipocrizie, razboi si nedreptate. Dar daca raman strict retorice, promisiunile risca sa decredibilizeze si mai mult democratiile occidentale. Nerespins din timp cu toata luciditatea, populismul sapa groapa democratiei – mai scrie Baconschi.

Cristian Teodorescu se ocupa de "populistul" Basescu, care bate neobosit orasele mici ale tarii. Comentatorul vede aici o strategie inteligenta, cea a contactului nemijlocit, mult mai convingator decat orice gest politic, cu electoratul care in genere vine la vot. Asa ca, spune Teodorescu, “cei care se chinuiesc sa le bage in cap alegatorilor ca Basescu e epuizat politc obtin un tot mai temeinic efect contrar”.
XS
SM
MD
LG