Linkuri accesibilitate

Dacă morților li se facilitează accesul la vot, de ce nu și viilor?


Interviu cu Sergiu Petrisevschi, aflat la muncă în Irlanda

Sergiu Petrusevschi, aflat de cativa ani la munca in Irlanda a participat la 5 aprilie la scrutin, va merge si la 29 iulie sa voteze, chiar si daca are de parcurs o distanta mare.

Sergiu Petrusevschi: 700 de km, e ceva anormal. Din moment ce avem o comunitate care numara aproape 10 mii de cetateni sa nu avem acest elementar drept de a vota.

Europa Liberă
: Multi dintre voi aveti pasapoarte romanesti si nu e nicio piedica in calea voastra sa va deplasati pana la Londra, capitala Marii Britanii, iar pentru alti moldoveni care nu au si cetatenia Romaniei e o problema.

Sergiu Petrusevschi: Da. Comunitatea basarabenilor din Irlanda a incercat inainte de 5 aprilie sa aplice pentru o viza colectiva la ambasada Moldovei de la Londra. Si chiar am rugat misiunea sa organizeze transport pentru a ne putea deplasa la Londra sa votam. Raspunsul a fost ca ei nu elibereaza vize colective. Este o mare problema pentru persoanele care au viza pentru Irlanda. Ei trebuie sa obtina viza si pentru Marea Britanie ca sa mearga acolo sa participle la vot. Iata de ce e un proces dificil. Cei care au pasapoarte romanesti putem pleca liber, fara nicio problema. Dar oare noi trebuie sa cautam cai si metode de a ajunge la Londra? Oare nu ar fi fost cazul ca guvernul sau CEC, sau poate misiunea diplomatica de la Londra sa se preocupe sa ne organizeze o sectie de votare in Irlanda. Aici intrezarim atitudinea actualei guvernari fata de moldovenii aflati la munca in strainatate, care in ultimii ani au sustinut din plin economia tarii.

Europa Liberă: La 29 iulie ce veti face, veti merge sa va exercitati dreptul la vot?

Sergiu Petrusevschi: Sigur ca vom merge. Deja multa lume este de accord sa riste, pentru ca nu au viza britanica, sa riste sa mearga la Londra. Dar as intreba: daca au facilitate accesul mortilor la vot, oare e atat de greu sa faciliteze accesul la vot pentru unii cetateni vii care se afla aici, pe continent?
XS
SM
MD
LG