Linkuri accesibilitate

Rusia își închide cazinourile


Cazino-ul "Golden palace" închis la Moscow
Cazino-ul "Golden palace" închis la Moscow

Jocurile de noroc interzise prin lege, excepție făcînd patru zone speciale

Miercuri, în Rusia, o fost o zi neagră pentru amatorii jocurilor de noroc. S-au închis cazinourile, printr-o lege promovată de Vladimir Putin. De ieri, jocurile de noroc sunt permise numai în câteva regiuni special alese ca să devină un fel de Las Vegas-uri ruseşti. Numai că deocamdată nu există nici un semn că aşa ceva ar fi posibil.

Unul din cele mai vechi cazinouri din Moscova, Meteliţa, are pe uşă două inscripţii: “Vă mulţumim pentru 16 ani de încredere” şi “Imobilul se dă în chirie”. Yekaterina Puşkova, o actriţă care locuieşte în apropiere a venit marţi dimineaţa la Meteliţa să facă o poză. Ea spune că acest cazinou este o părticică din istoria Moscovei. 16 ani e ceva. “De când ţin minte, spune Puşkova, cazinoul a fost aici, înconjurat de mituri şi legende”.

Cazinourile au fost o parte esenţială a extravaganţilor ani 1990 în Rusia, La ruletă s-au pierdut şi câştigat milioane. Gangsterii şi partenerele lor erau clienţi fideli, unii chiar proprietari... Dar nu cazinourile au ucis industria jocurilor de noroc. Au făcut-o automatele de joc şi pica pe care a ajuns să le-o poarte Vladimir Putin.

În 2006, pe atunci preşedintele Putin a introdus o lege pentru interzicerea jocurilor de noroc de la 1 iulie 2009 în întreaga ţară, cu excepţia a patru zone special alese: una în Extremul Orient la graniţa cu China şi Coreea de Nord, alta în regiunea Altai din Siberia, a treia în Kaliningrad şi a patra în apropierea Mării de Azov în sudul Rusiei.

Aceste zone au fost concepute ca viitoare Las Vegas-uri ruseşti. Dar astăzi asemănarea lor cu această capitală mondială a jocurilor de noroc este una singură: sunt la fel de pustii ca şi deşertul care înconjoară Las Vegas.

Michael Boettcher, şeful companiei Storm International care avea cazinouri şi 6 mii de angajaţi în Rusia spune că s-a dorit construcţia acestor Las Vegas-uri într-un an sau doi în locuri unde nu există nici un fel de infrastructură: zero drumuri, zero apă, electricitate, oameni şi zero şanse că cineva se va muta acolo. „În afară de asta, a fost o idee minunată”, spune Boettcher. El a vorbit Europei Libere din Georgia, unde speră să-şi deschidă acum un cazinou.

Nimeni altcineva nu s-a grăbit să meargă în cele 4 zone ruseşti rezervate jocurilor de noroc. Ziarele locale publică fotografii ale unor câmpuri pustii acolo unde s-a promis că vor fi înălţate noile cazinouri. Industria jocurilor de noroc spune că în jur de 400 de mi de oameni vor rămâne şomeri, iar bugetul rus va sărăci cu 1 miliard de dolari pe ani din cauza deciziei lui Vladimir Putin.

Legea din 2006 a apărut după câţiva ani în care automatele de joc apăreau în Rusia practic peste tot. Nu doar în localurile speciale, ci până şi în staţiile de autobuz. S-a întâmplat după ce dreptul de acordare a licenţelor fusese transmis Comitetului de Stat pentru Sport, care a început să împartă licenţe la stânga şi la dreapta.

Înmulţirea automatelor de joc i-a iritat pe mulţi ruşi, iar interdicţia anunţată în 2006 a fost salutată. Până şi de Puşkova, în ciuda afecţiunii ei pentru Meteliţa: “Va micşora problemele celor care n-au destui bani să joace, dar sunt dependenţi de jocurile de noroc, va salva multe familii”, crede Puşkova.

Cazinourile s-au închis, dar în Rusia nu toate lucrurile sunt chiar ceea ce par să fie. Pentru că, între timp, pocherul a fost declarat drept un sport, ceea ce le va permite vechilor cazinouri să se transforme în cluburi de cartofori.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG