Linkuri accesibilitate

Baloane de oxigen pentru companiile aflate în impas


Guvernul roman incearca sa faca fata crizei economice care se adinceste de la o zi la alta inclusiv prin masuri legislative menite sa salveze de la faliment companiile. Astfel firmele cu sediul pe teritoriul Romaniei vor beneficia de aminarea pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008. Prima conditie pe care o pune executivul de la Bucuresti este insa ca societatile comerciale sa-si achite cheltuielile curente.

Premierul Emil Boc a sublinat ca “aminarea platii datoriilor firmelor la bugetul de stat nu inseamna o amnistie fiscala”, ci doar de o masura anticriza pentru companiile disciplinate care pina in septembrie anul trecut isi achitau la vreme darile, dar care au intrat in impas odata cu tara. “Aceste datorii nu se sterg si nici nu se reesaloneaza, iar penalitatile curg incontinuare” a spus premierul roman, explicind ca este vorba despre societati care se afla in pragul inchiderii si carora statul vrea sa le dea o gura de oxigen.

Tot o gura de oxigen cere si presedintele Traian Basescu pentru CEC – Casa de Economii si Consemnatiuni - care ar vrea capitalizarea urgenta a acestei banci populare. Numai ca pentru a da ajutoare de stat unei institutii, indiferent de felul ei, Romania trebuie sa aiba acceptul Comisiei Europene. Statele UE se obliga prin Tratatul de la Maastricht sa nu se amestece pe piata libera, sa nu ofere subventii sau ajutoare de stat. Totusi in aceasta perioada Comisia Europeana a acceptat ca solutii anticriza mai multe cereri de sprijin pentru diverse companii din mai multe state comunitare.

Romania a depus si ea o cerere de derogare pentru capitalizarea CEC cu peste 200 de milioane de euro in urma cu o luna, dar presedintele Traian Basescu nu mai are rabdare si cere guvernului sa nu mai astepte raspunsul Bruxelles-ului si sa purceada la ajutorarea acestei banci. CEC a ramas singura banca autohtona, cu capital de stat si nu are probleme de rezistenta, dar in conditiile in care celelalte banci de pe piata romaneasca nu acorda credite intreprinderilor mici, presedintele crede ca e singura modalitate de a-i ajuta pe intreprinzatorii cu mica putere.

Seful statului roman nu vorbeste inutil, fiindca stie ca un intreg sector investitional este in pragul colapsului. Nici guvernatorul Bancii Nationale nu a vorbit sa se afle in treaba cind a precizat ca e inutila cresterea taxei pe valoarea adaugata si taxei unice, dupa ce experti independenti au declarat ca au participat la intilniri informale cu membri ai guvernului pe aceasta tema. Premierul si ministrul de finante au negat informatia, dar o astfel de masura ar putea fi luata in seama anul viitor daca deficitul bugetar va continua sa se adinceasca, adica daca veniturile la buget vor fi mult mai mari decit cheltuielile
XS
SM
MD
LG