Linkuri accesibilitate

Ce partitură e în agricultură?


Ar trebui însă să ne lămurim de ce importăm masiv şi ceea ce altădată nu ne lipsea.

Zice-se că R. Moldova e o ţară agricolă. Impresia mea, a unui umil şi ignorant cumpărător, e însă că Moldova A FOST o ţară agricolă. În ciuda îndemnurilor constante ale guvernanţilor de a “sprijini” producătorul autohton, aici producătorii pierd teren de la o vreme în faţa importatorilor de produse agricole.

Roşiile turceşti au invadat de mult piaţa moldovenească. Iarna eu pot cumpăra doar roşii turceşti, iar vara constat, contrariat, că roşiile aduse de peste mare sînt mai ieftine decît acelea autohtone. Nu zic că importul roşiilor din Turcia trebuie interzis. Mă întreb doar dacă e normal ca într-o ţară agrară roşiile autohtone să fie mai scumpe decît roşiile importate. Şi de ce, într-o ţară agrară, să nu avem anul împrejur roşiile noastre? Sau e mai simplu să imporţi roşii decît să faci aici nişte sere?

N-am auzit niciodată guvernanţii să ne îndemne să “sprijinim” importatorii de produse agricole, dar aceştia, din cîte înţeleg, se descurcă mai bine ca producătorii autohtoni care, chipurile, sînt sprijiniţi zi şi noapte.

Şi de-ar fi numai roşiile… La fel e şi cu alte legume şi fructe, bunăoară cu cartofii. Aceştia sînt aduşi din Polonia sau chiar Germania. Poate e mai uşor să imporţi cartofi decît să restabileşti sistemele de irigare şi să-i cultivi aici?

E curios că de la o vreme găsesc în magazine mai mult seminţe de floarea soarelui aduse din Rusia. Faptul acesta e minunat, fireşte. Seminţele de floarea soarelui aduse din Rusia sînt foarte gustoase, bine prăjite şi frumos ambalate. Dar de ce oare producătorii autohtoni nu se ocupă serios de acest business?

Ce vreau să zic? Avem nevoie de produse agricole importate, fără îndoială. Mai ales de fructe exotice. Ar trebui însă să ne lămurim de ce importăm masiv şi ceea ce altădată nu ne lipsea. Asta ca într-o bună zi aşa-numita ţară agricolă să nu renunţe cu desăvîrşire la agricultură.

XS
SM
MD
LG