Linkuri accesibilitate

„Electorala 2009” - nou program radio al Europei Libere


Valentina Ursu
Valentina Ursu

Interviu cu redactoarea Valentina Ursu

De azi Europa Liberă va mai avea o emisiune dedicată alegerilor. Ea va fi difuzată, de luni pînă vineri, la ora 14, pînă pe 1 septembrie, pe frecvenţele posturilor de radio – Vocea Basarabiei, Nova, Univers FM, Albena din Taraclia şi Jelannoie de la Rîbniţa şi se va numi „Electorala 2009”. Programul va dura 15 minute in fiecare zi, va fi moderat de colega noastră, Valentinua Ursu care acum e la Praga şi va fi consacrat situaţiei pre şi post electorale.

Valeriu Caţer a stat de vorbă cu Valentina Ursu în ajun şi a întrebat-o cui îi este adresată emisiunea.


Valentina Ursu
: As putea sa raspund foarte scurt, pentru ca cetateanul sa fie informat, ori un cetatean informat nu poate fi manipulat. Sigur că electorul, votantul poate alege una din cele 7, pare-se, platforme de partide înscrise în cursa electorală, după cum poate citi şi alege din peste zecile sau poate chiar sutele de promisiuni ale candidatilor pentru Parlament. Dacă el, cetăţeanul, alege persoana de ce mai are nevoie de partide, dacă el alege echipa, de ce mai are nevoie de platforme? La aceste şi multe alte întrebări vom încerca să răspundem în această emisiune care va dura 15 minute, în fiecare zi, de luni pînă vineri, la ora 14. Or, reflectarea mai amplă la Europa Liberă a acestei campanii electorale, în mod sigur ar putea să asigure cetăţenilor posibilitatea de a se informa din mai multe surse. Ceea ce ne dorim de fapt de fiecare dată astfel încît să facă o alegere cît se poate de corectă şi conştientă. Şi încă ceva, încetăţenirea democraţiei presupune consecvenţa şi moralitatea clasei politice. Iată asupra căror aspecte vom insista. Pe perioada campaniei electorale, Europa Liberă îşi propune să identifice temele referitoare la proiectele propuse de concurenţii electorali şi mai puţin şi mai puţin temele de atac din discursul candidaţilor.

Mă întrebai cine va fi un eventual ascultător al acestei emisiuni? Sperăm să fie cei care ne ascultă de ani buni şi poate se mai alătură şi alţii.

Valeriu Caţer
: Dar crezi că este realmente posibil să reuşeşti să realizezi acest obiectiv al tău în doar cele 15 minute pe care le vei avea la dispoziţie?

Valentina Ursu
: Nu uitaţi că aceste 15 minute sunt un supliment la acea la acea oră, 60 de minute, pe care le are Europa Liberă dimineaţa şi seara. Sigur că nu putem să cuprindem necuprinsul, dar ne-am propus aceste lucruri pentru care vom opta, vom insista şi atunci ascultătorul să ne judece.

Valeriu Caţer: De altfel despre ascultătorul nostru. Crezi că îl vei putea convinge pe cel care astăzi încă nu este decis să meargă la vot să renunţe la un concediu planificat din timp sau la o escapadă, eventual, la natură, pe data de 29 iulie pentru ca sa meargă la vot?

Valentina Ursu
: Valeriu, nu ştiu dacă noi jurnaliştii trebuie să-i convingem pe cetăţenii cu drept de vot că în această zi de muncă, adică de miercuri, în luna lui cuptor, că ar fi mai bine să vină la secţia de votare şi să nu meargă fie la munte, fie la mare. Eu cred că responsabilitatea şi-o asumă fiecare în parte, dar vreau să cred că această emisiune a Europei Libere îi va motiva pe toţi şi în primul rînd pe cei tineri să se prezinte la vot în toiul vacanţei.

Apropo, între 1 iulie şi 31 august, Radio Europa Liberă îi invită pe toţi ascultătorii la un concurs de fotografie “Eu şi votul meu”. Sunt aşteptate toate fotografiile pe orice temă electorală. Mai multe detalii aflaţi pe pagina noastră de internet.

Valeriu Caţer
: Revenind la problema participării la vot, care crezi tu că e cauza absenteismului de care se vede îi este frică şi guvernării asta avînd în vedere faptul că pragul de validare a alegerilor a fost coborît cu puţin timp de declanşarea campaniei electorale?

Valentina Ursu
: M-am întîlnit şi eu cu atîţia oameni care pur şi simplu spuneau că nu vor merge să voteze din diferite motive. Unii spuneau că au fost scîrbiţi de tot ceea ce a fost şi nu au tragere de inimă s-o facă din nou. Mai sunt şi alţii care nu merg la vot pentru că au auzit de la vecini, de la cunoştinţe că nu se merită să mergi la vot pentru că totul se vinde şi se cumpără în R. Moldova, inclusiv votul. Nu vreau să spun că există posibilitatea că mergînd la vot toate să fie bune şi frumoase după alegeri. Ideea este că în momentul în care deputatul pe care l-ai votat sau l-am votat va face ceva bun în timpul mandatului trebuie să fii mîndu şi tu că l-ai votat. Or, la fel de bine, dacă acesta nu va face absolut nimic trebuie să fii responsabil că l-ai votat atunci cînd poţi să-l înjuri. Degeaba te apucă să înjuri sluga poporului ştiind că în timpul alegerilor ai stat acasă, ai ales să petreci şi nu să mergi la vot.

Valeriu Caţer: Deci fiecare e responsabil pentru alegerea pe care o face sau pe care refuză să o facă.

Valentina Ursu
: Absolut, categoric, şi eu sper că prin aceste 15 minute de analize, comentarii şi informaţii să reuşim din dezinteres să ajungem la interes. Zilnic vom discuta şi cu un moldovean aflat la muncă în străinătate. Astfel vom afla de la ei, cei mulţi care se află peste hotare dacă sunt motivaţi sau nu să participe la acest scrutin. Unii din ei trebuie să parcurgă sute sau chir mii de km ca să ajungă la secţia de votare. Cei din R. Moldova ar trebui să găsească poate numai o oră potrivită, cîteva minute să meargă la secţia de votare. Nu ştiu, multe sunt întrebările care le au alegătorii şi răspunsurile şi soluţia, le decid tot ei.

De atîţia ani spun că e sărăcie, trebuie să găsească pe cei care găsesc soluţii pentru ea, să găsească răspunsuri la întrebarea unde va merge Moldova spre est, vest. De ce trebuie să meargă în acea direcţie. Acum la 29 iulie, alegătorul trebuie să o facă, iar noi pe această perioadă îl vom ajuta să facă o alegere corectă.

Valeriu Caţer
: Pentru că în acest proces electoral există doi actori implicaţi – alegătorul şi autoritatea care trebuie să-i asigure alegătorului dreptul la un vot democratic, liber şi conştient, din experienţa pe care ai acumulat-o pe parcursul acestei emisiuni, sînt dispuse autorităţile de la Chişinău astăzi să asigure un scrutin cu adevărat corect?

Valentina Ursu
: Nu aş vrea să pun sau să fac miză pe autorităţi. Mai degrabă cred că acum soarta e în mîinile cetăţeanului şi atunci autorităţile chiar nu au nici o treabă dacă cetăţeanul e conştient, e motivat şi ştie că trebuie să meargă la vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG