Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House: Moldova încadrată în categoria regimuri autoritare


La sediul Europei Libere de la Praga, organizaţia neguvernamentală americană Freedom House a dat publictăţii raportul “Natiuni în tranziţie 2009” – raport care se bazează pe date din anul calendaristic 2008. Raportul analizeaza stadiul dezvoltării democratice în 29 de ţări din Europa centrala si de de est, Balcani si Asia Centrala şi constată un declin îngrijorător în toată regiunea.

Republica Moldova este încadrată în categoria ţărilor cu regimuri autoritare semi-consolidate (regimuri care nu respecta decât un minim de standarde democratice), categorie în care se mai găsesc Kosovo si Armenia.

Ucraina si Georgia sunt într-o categorie superiora, din punct de vedere al democratizării, şi anume cea a “regimurilor hibride sau în tranziţie” , regimuri care ar putea evolua spre democratie sau cădea în autoritarism.

Bealrus şi Rusia pe de alta parte, se afla alături de ţările din Asia centrală în categoria “regimurilor autoritare consolidate”.

Freedom House îşi exprimă îngrijorarea faţă de declinul înregistrat de procesul de democratizare in ţările central şi est-europene membre în Uniunea Europenă. Excepţie facând Polonia. În toate aceste ţări,dar mai ales în Românai şi Bulgaria, se constată stagnarea reformelor. Românai şi Bulgaira sunt şi singurele ţări UE considerate “semi –democraţii” de Freedom House.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG