Linkuri accesibilitate

Statele Unite și lovitura de stat militară din Honduras


Sprijinitor al președintelui Manuel Zelaya protestează împotriva loviturii de stat
Sprijinitor al președintelui Manuel Zelaya protestează împotriva loviturii de stat

Barack Obama în sprijinul președintelui Manuel Zelaya

Presedintele Barack Obama a spus ca inlaturarea sefului statului Honduras, Manuel Zelaya printr-o lovitura de stat militara este “ilegala” si creaza un precedent periculos. Obama a adaugat ca il considera in continuare pe Manuel Zelaya, presedintele democratic ales al tarii.

Zelaya a fost inlaturat duminica dupa ce mîniase Parlamentul, armata si Tribunalul Suprem incercind sa obtina, prin referendum, dreptul de a candida pentru un nou mandat. Congresul tarii l-a numit temporar in fruntea tarii pe Roberto Micheletti, dupa ce Tribunalul Suprem a anuntat ca a ordonat armatei sa-l inlature pe Zelaya.

Uniunea Europeana, alte guverne si acum Statele Unite il sprijina pe Manuel Zelaya, care a fost retinut duminica si urcat in avion, inca in pijama, cu destinatia Costa Rica. Obama a spus ca va depune eforturi, impreuna cu Organizatia Statelor Americane pentru revenirea lui Zelaya in fruntea Hondurasului.

Seful executivului American a spus ca ar fi un precedent extrem de periculos sa se revina la lovituri de stat militare, ca o forma de tranzitie la putere, in locul proceselor democratice. Aparent in ciuda celor spuse de Obama, secretarul de stat Hillary Clinton a declarat ca Statele Unite nu au desemnat inca cele intimplate in Honduras ca fiind o lovitura de stat, ceea ce ar antrena sistarea celei mai mari parti a ajutorului american.

In conformitate cu legislatia Statelor Unite, nici o forma de ajutor — cu exceptia promovarii democratiei — nu poate fi acordata unei tari al carei lider a fost inlaturat printr-o lovitura de stat militara. Clinton a spus ca situatia din Honduras a devenit o lovitura de stat militara, dar ca desemnarea oficiala nu a fost inca facuta. In consecinta, ajutorul american nu a fost sistat.

Analistii politici considera ca reactia lui Obama va fi primita bine in tarile Americii Latine, care privesc cu suspiciune rolul jucat de Statele Unite in regiune de-a lungul istoriei. De exemplu, in 2002, presedintele George W. Bush a parut sa aprobe, chiar daca nu direct, lovitura de stat impotriva presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez. Acum, Barack Obama a criticat cele intimplate in timp ce secretarul de stat a lasat inca in suspensie incadrarea juridica pentru a face loc unei solutii negociate.
XS
SM
MD
LG