Linkuri accesibilitate

Nezavisimaya Gazeta: „Moldova e amenințată de scenariul kosovar”


Presa rusă sare în ajutorul comuniștilor moldoveni

Presa denunta abuzurile comise de oficialitatile comuniste in campania electorala care tocmai a inceput.

Jurnal de Chisinau
scrie ca, urmând obiceiul din campaniile electorale anterioare, comuniştii folosesc nestingherit şi în această electorală maşinile de serviciu de la Guvern şi Parlament. Pentru ca numerele “RM G” şi “RM A” să nu bată tare la ochi, guvernanţii au decis să scoată temporar plăcuţele cu numerele de înmatriculare “oficiale” şi să le înlocuiască cu numere “obişnuite”. Şiretlicul guvernanţilor costă săptămânal bugetul de stat aproape 10 mii de lei. Seful staff-ului electoral al comunistilor, Mark Tkaciuk, citat de Jurnal, se jura insa pe cuvantul lui de pioner ca prima data aude despre acest lucru.

Timpul, la randu-i, constata ca actuala campanie nu se deosebste cu nimic de cea din primavara si anunta ca PLDM a sesizat CEC asupra modului in care ministrii comunisti fac propaganda electorala fara a se degreva din functii. Mai curios e insa un alt articol din Timpul – “Masa si masina”. Ziarul a surprins-o pe comunista Maria Postoico ca foloseste masina Parlamentului in … scopuri intime. Mergand la frizerie, unde, colac peste pupaza, a si reusit sa cheltuie in doar trei zile valoare medie a unei pensii din Republica Moldova – 600 de lei.

Revenind insa stricto modo la alegeri, Komsomolskaia Pravda v Moldove proclama cu aplomb “Alegerile din 5 aprilie in Moldova au fost democratice si corecte”. O declaratie in acest sens ar fi facut in raportul sau prezentat Adunarii Parlamentare de la Vilnius grecul Petros Eftimiu, seful delegatiei OSCE care a urmarit acel scrutin.

Presa rusa, Nezavisimaya Gazeta in speta, flutura azi din nou pericolul romanesc. “Moldova e amenintata de scenariul kosovar”, titreaza cotidianul moscovit cu precizarea ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, ar fi initiat un joc periculos. Autoritatile de la Bucuresti per ansamblu sunt acuzate, de fapt, ca ar cauta revizuirea granitelor, sustinand in cazul Moldovei opozitia de la Chisinau intr-un moment pe care-l considera oportun realizarii acestui scop – alegerile. Nezavisimaya Gazeta nu ezita totodata sa si ameninte. “Intretinand spiritele unioniste la Chisinau, Romania contribuie nu numai la dezmembrarea statului vecin (a Republicii Moldova adica), ci si la propria dezmembrare”, scrie ziarul.

Dar, la final, si cateva analize / comentarii din presa moldoveneasca. Petru Bogatu se ocupa azi in Jurnal de structura electoratului comunist, pe care-l imparte in linii generale in doua categorii: electoratul motivat si cel intoxicat. Cum si unul, si celalalt sunt foarte greu de convertit de la democratie, datoria opozitiei ar fi sa-i scoata din amorteala pe “oamenii X”, cei care potrivit lui Bogatu constituie marea enigma a acestor alegeri. Cum insa baga comunistii frica in electorat, puteti afla din tableta semnata in prima pagina a Timpului de Gheorghe Budeanu.
XS
SM
MD
LG