Linkuri accesibilitate

Tabăra extra-parlamentară în expectativă


Stefan Urâtu
Stefan Urâtu

Încă o săptămînă pînă la expirarea termenului de înscriere pentru alegerile anticipate

Partidele politice si candidatii independenti mai au o saptamana la dispozitie pentru a se inscrie in cursa pentru alegerle parlamentare anticipate. Pana acum sase concurenti au fost inregistrati de Comisia Electorala Centrala. Unele formatiuni politice care au concurat la alegerile din 5 aprilie anunta ca vor depune actele la CEC in aceasta saptamana, altele – ca renunta la cursa pentru anticipate ca urmare a rezultatului slab obtinut la alegerile precedente. Nici candidatii independenti inscrisi in campania anterioara nu se grabesc sa depuna dosarele la CEC.

Cel putin 5 partide politice promit sa se inscrie in cursa pentru alegerile anticipate. Nici unul dinte ele nu a reusit sa adune in scrutinul precedent numarul necesar de voturi pentru a accede in Legislativ. Partidul National Liberal, care a mers in campania trecuta pe lista Miscarii Actiunea Europeana, intentioneaza sa depuna actele la CEC in aceasta saptamana. Liderul PNL, Vitalia Pavlicenco spune ca formatiunea pe care o conduce e nevoita sa participe separat la anticipate: „Pentru ca exista legea privind partidele care prevede ca un partid poate fi dizolvat la demersul Ministerului justitiei catre Curtea de Apel in cazul in care nu participa la doua campanii consecutive pentru Parlament”.

Daca PNL va merge separat la alegerile parlamentare anticipate, atunci in cadrul MAE nu s-a decis acelasi lucru, cel putin pentru moment. Anatol Petrencu, liderul MAE revine la ideea unei liste comune care sa reprezinte toate formatiunile de orientare liberala: ”Nu stiu, poate cineva din partidele mai mari ne ofera o posibilitate si atunci mergem pe lista unui partid, cu o lista comuna, inca nu stim exact. Acum se negociaza, se duc tratative, ei marii intre dansii s.a.m.d. Inca putintica rabdare. Dar ceea ce pot spune cu siguranta este pozitia noastra de a sustine o lista comuna. Asta e cert.”

Participarea pe o singura lista a partidelor necomuniste a fost sustinuta anterior si de Partidul Conservator, care in cele din urma a renuntat sa participe la anticipate. Liderul PC, Natalia Nirca a explicat ca prin acest gest s-a incercat eliminarea oricaror suspiciuni cu privire la o relatie apropiata a formatiunii cu partidul de guvernamant.

O regrupare de forte in vederea scrutinului din 29 iulie isi propun alte doua partide care nu au depasit la alegerile trecute pragul electoral. Partidul Social Democrat si Uniunea Centrista din Moldova au anuntat deja ca vor merge impreuna la anticipate, dar nu au decis inca pe lista carei formatiuni anume.

Mai devreme, Partidul „Moldova Unita” a anuntat ca va merge la alegerile anticipate pe lista PSD, pentru ca acesta a obtinut cel mai bun rezultat printre formatiunile care nu au acces in Parlament la scrutinul trecut. PSD-ul nu au dat inca un raspuns.

Si unii candidati independenti din alegerile trecute incearca sa gaseasca alte modalitati de a participa la anticipate. Sergiu Banari, consilier municipal la Balti spune ca asteapta oferte pentru a participa pe lista unui partid cu sanse. Procentul de trei la suta i se pare prea mare lui Banari pentru accederea unui candidat independent in Parlament. El se arata dezamagit ca Parlamentul format dupa 5 aprilie, nu a pus in discutie micsorarea pragului electoral pentru independenti: „Unu la suta. Acceptabil, asteptabil de alegatori. Si prin stabilirea acestui procent – 1 la suta, noi promovam si reformele in sistemul electoral al R. Moldova. Cred ca din punct de vedere moral, participarea in alegerile anticipate in calitate de candidat independent este incorect, este o greseala”.

Un alt candidat independent la alegerile trecute, Stefan Uratu, va merge la anticipate pe lista Partidului Liberal. L-am intrebat pe Uratu de ce nu mai candideaza de unul singur: „Asa cum mai multi alegatori in campania pe care am dus-o in calitate de candidat independent, mi-au sugerat ca ar fi mai bine sa merg impreuna cu un partid, am hotarat sa invit alegatorii mei, toti acei care m-au sfatuit in acest mod sa procedez, acum sa mergem sa sustinem acest partid la care am aderat. Consider ca putem sa unim eforturile cu partidul acesta pentru ca rezultatele acestei activitati a noastre sa fie mai palpabile pentru societate”.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie au participat 12 partide si 5 candidati independenti. Pana acum in cursa pentru alegerile anticipate s-au lansat 6 partide pentru care campania electorala a inceput de o saptamana. Celelalte partide care vor sa participe trebuie sa depuna actele la CEC pana pe 7 iulie cel tarziu.
XS
SM
MD
LG