Linkuri accesibilitate

Campanie electorală la Bădiceni (raionul Soroca)


"Decît afişe electorale sterile, mai bune ar fi informaţii despre candidaţi"

La Bădiceni, raionul Soroca, afişele electorale nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Prima care a invadat panoul din faţa sediului Primăriei a fost Alianţa Moldova Noastră(AMN). Cei mai mulţi localnici cu care am stat de vorbă sunt de părere că e adevărată risipă de bani să nu se dea şi informaţii despre candidaţi. De asta s-ar fi convins, spun ei, în alegerile trecute: “Am primit acasă o mulţime de fluturaşi dar nu le-am păstrat. Pe unele le-am aruncat, iar în afişe am învelit diferite lucruri. Sunt doar nişte poze pe care s-au irosit aiurea banii. Cred că mai bine ne dădeau platforme electorale ca să aflăm mai multe despre candidaţi.”

Zinaida Mitrean
În precedentele alegeri, majoritatea electoratului de la Bădiceni a votat pentru comunişti, deşi în scrutinul local şi-au ales un primar democrat. Acum sătenii pun în aplicare o nouă formă de agitaţie, şi anume cîntecele electorale. Zinaida Mitrean ne-a cîntat:”Eu cînd zic Moldova Noastră, zarea parcă e mai albastră, cînd Moldova Noastră zic, văd un soare şi un spic...” Femeia a spus că e motivată să participle la anticipate, fiind “preocupată de soarta ţării, de viitorul copiilor şi nepoţilor”. Ea crede că deputaţii ar putea îmbunătăţi şi infrastructura la Bădiceni: Am avea nevoie de o casă de cultură, pentru că tinerii nu au unde se distra şi unde petrece timpul lor liber.”



Mătuşa Ludmila
O altă locuitoare de la Bădiceni, mătuşa Ludmila, trecută de 70 de ani, ne-a zis că simpatizează partidul de guvernămînt: ”Şi acum păstrez acasă o gazetă a comuniştilor "Comunistul". La celelalte afişe nu am atras atenţie. Am fost bibliotecară şi am iubit partidul comuniştilor. De cînd a venit la putere Voronin, avem pensii la vreme. Am citit platforma electorală a comuniştilor şi acolo e scris frumos că ni se vor crea condiţii mai bune de trai.”





Moş Eugen
În ciuda faptului că şi-a pierdut încrederea în toate partidele, ne-a spus moş Eugen de la Bădiceni, totuşi are să meargă pe 29 iulie la votare: “Pentru că trebuie de ales un conducător. Se vorbeşte la noi că alegerile trecute au fost fraudate. Bănuiesc că e aşa pentru că nu iese fum pînă nu se aprinde focul. “

Ca să elimine suspiciunile de fraudare, spune secretara consiliului sătesc, Silvia Spoială, la Bădiceni au început să fie întocmite noi liste de alegători: ”I-am scos din liste pe cei care au murit, îi introducem pe cei care au atins majoratul, inclusiv care vor împlini 18 ani pe 29 iulie 2009. Şi îi vom trece în liste pe cei care s-au mutat cu traiul la Bădiceni. În general, cunosc lumea din sat şi nu are cum să fie admise fraude şi nici liste suplimentare cu un număr mare de alegători nu vom avea întrucît la sat nu e posibil aşa ceva.”

Spoială a mai adăugat că mai rămîne cu semnul întrebării o listă în care ar fi trecuţi peste 100 de alegători de la internatul pentru persoane cu handicap mental din Bădiceni, care ar fi votat pe 5 aprilie: ”Au fost introduşi în liste ca să nu le încălcăm dreptul de alegător. Personal am fost acolo, ne-am dus cu urna mobilă, şi ei au spus în văzul tuturor pe cine vor să votăm . Atunci au apărut divergenţe şi s-a întrerupt votarea, însă oricum au rămas în listă şi dacă va trebui vom trimite din nou urma mobilă la internat. “

Mai mulţi săteni ne-au spus că în campania actuală vor avea grijă să verifice personal listele de alegători, astfel încît să nu aibă surpize în ziua scrutinului, descoperind “suflete moarte”.
XS
SM
MD
LG