Linkuri accesibilitate

Securitatea cibernetică


Un subiect pe agenda întîlnirii Medvedev-Obama la Moscova

Ambele tari sint de acord ca spatiul cibernetic este expus unor atacuri cu consecinte ample, in conditiile in care computerele si Internetul joaca un rol atit de mare in vietile noastre. Dar consensul se opreste aici.

Rusia se pronunta pentru un tratat international, similar celui la care s-a ajuns cu privire la armele chimice. Statele Unite nu considera ca un astfel de tratat e necesar ci ca ar trebui mai curind sa se mearga in directia imbunatatirii cooperarii internationale, intre agentiile abilitate, pentru prevenirea si combaterea unor astfel de atacuri. Un tratat international prezinta dificultati pentru ca masurile preconizate pot viza cenzurarea Internetului si chestiuni care tin de suveranitate. In plus, entati private certate cu legea se pot sustrage de la aplicarea prevederilor.

Statele Unite sustin ca controversele cu privire la solutia de urmat pentru combaterea atacurilor cibernetice au diminuat cooperarea intre fortele de ordine, mai ales in conditiile in care multe dintre atacuri, impotriva unor obiective ale statului american vin din Rusia sau China. Din perspectiva Moscovei, absenta unui tratat permite o cursa a inarmarilor cibernetice, cu consecinte extrem de periculoase. In Statele Unite sint dezvoltate metode specifice de raspuns la agresiuni cibernetice. Pentagonul intentioneaza sa creeze un comandament care sa pregateasca actiuni defensive si ofensive, in razboaie cibernetice.

Presedintele Obama a anuntat luna trecuta numirea unui coordinator, care sa dirijeze eforturile de protejare a sistemelor de computere ale guvernului american, controlul spatiului aerian si alte structuri considerate esentiale. Abordarile americana si rusa nu sint total incompatibile. Statele Unite se opun insa oricaror tratate internationale care sa justifice actiuni guvernamentale de cenzurare a Internetului, argumentind ca regimuri autoritare pot folosi intr-o maniera improprie astfel de prevederi. Washington arata si ca astfel de tratate sint ineficace pentru ca este foarte dificil de stabilit daca atacuri vin dinspre guverne, pirati cibernetici fideli unui govern, sau formatiuni certate cu legea, care actioneaza independent. Statele Unite cred ca sint de preferat actiuni viguroase de cooperare cu participarea agentiilor abilitate din statele lumii.
XS
SM
MD
LG