Linkuri accesibilitate

Opoziţia raportează despre reuniunea Comitetului de monitorizare al CE


Alexandru Tanase, PLDM
Alexandru Tanase, PLDM

Delegaţia guvernului nu s-a prezentat la reuniunea de la Strasbourg

Consiliul Europei ar putea trimite o comisie de monitorizare a campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din RM. O solicitare in acest sens a venit din partea PL, PLDM si AMN, membrii carora au participat la reuniunea comitetului de monitorizare a CE de la inceputul acestei saptamani. Cele trei partide au vorbit la Strasbourg despre situatia postelectorala din RM, dand astfel curs invitatiei Comisiei de monitorizare din cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Partidele de opozitie au vorbit despre necesitatea de a monitoriza atat ziua alegerilor, cat si modul in care se desfasoara Campania electorala. Acest lucru, ar permite, in opinia formatiunilor de opozitie, desfasurarea corecta si echilibrata a alegerilor parlamentare. Chiar daca a fost invitata, delegatia oficiala a RM nu s-a prezentat la reuniune, dupa cum au anuntat cele trei parted azi, intr-o conferinta de presa.

Corina Fusu, Alexandru Tanase si Veaceslav Untila au declarat la reuniunea tinuta la APCE ca alegerile din 5 aprilie au fost fraudate si ca s-au intensificat incalcarile drepturilor omului in RM dupa protestele din 7 aprilie.

Alexandru Tanase, prim-vice-presedintele PLDM, a declarat la conferinta de presa de azi ca vizita a fost importanta pentru ca vocea opozitiei nu a fost pana acum auzita la Consiliul Europei: “S-a creat falsa impresie ca opozitia nu a contestat rezultatele alegerilor ceea ce este absolut neadevarat. Am adus la cunostinta deputatilor si membrilor comisiei ca toate cele trei partide au depus contestatii oficiale la Curtea de Apel Chisinau, care au fost scoase de pe rol. Toti am contestat rezultatele alegerilor la Curtea Constitutionala si aceste contestatii nici macar nu au fost examinate, iar in hotararea Curtii de validare a rezultatelor alegerilor nici nu se face referire ca asemenea contestatii au fost depuse.”

Corina Fusu, Partidul Liberal
Corina Fusu, vicepresedinte al PL, a declarat ca solicitarea catre CE de a trimite o comisie care sa monitorizeze nu numai ziua alegerilor, ci si campania electorala a venit in rezultatul unor realitati specifice din RM: „Noi am atentionat asupra faptului ca minusul mare care mai persista inca este accesul la institutiile publice ale audiovizualului, propaganda masiva care este promovata de PCRM in toate institutiile audiovizuale din RM, care sunt controlate de guvernare, ca ne pomenim intr-o situatie absolut inegala pentru informarea cetatenilor."




Veaceslav Untila, PLDM
Chiar daca nu s-a luat inca o decizie la Consiliul Europei,Veaceslav Untila, vicepresedinte al AMN se arata sigur ca APCE va trimite o comisie care sa monitorizeze intregul proces electotral: „Prezenta opozitiei la Strasbourg a pus puncte pe i. APCE a subliniat ca Moldova mai are restante la capitolul drepturile omului, independenta justitiei si libertatea presei si a realizat ca nu poate avea incredere in actuala guvernare. In schimb, oficialii europeni sunt convinsi ca pot colabora cu noi (opozitia, n.r.)”.

PL, PLDM si AMN au mai spus ca in toamna urmeaza sa fie facuta publica o noua rezolutie a oficialilor europeni, care va contine aprecieri despre implementarea Rezolutiei Parlamentului European din7 mai cu privire la situatia din RM.
XS
SM
MD
LG