Linkuri accesibilitate

De amicitia - de amicis


Cum benevolentia et caritate -Valentina Ursu pe urmele considerentelor lui Cicero despre prietenie

O prietena buna mi-a zis nu demult: “Draga, tu traiesti doar prin oamenii dragi din jurul tau, si asta e o greseala care o sa te coste pentru ca ai sa realizezi la un moment dat, daca nu ai facut-o deja, ca ei au vietile lor, din care tu chiar nu faci parte si atunci dezamagirea va fi maxima”.

De ce v-am spus despre aceasta pentru ca la acest sfarsit de saptamana vom vorbi despre prieteni si prietenie.

Cuvantul prietenie are multe definitii, iar pentru unii prietenia este cel mai greu de explicat lucru din lume. Nu se invata la scoala. Si totusi, daca n-ai invatat ce inseamna prietenia, chiar nu ai invatat nimic.

Prietenia este cel mai mare dar pe care o persoana il poate oferi alteia, prietenii cei adevarati sunt cei carora le pasa de noi, care ne sunt alaturi la succese si esecuri. Un prieten adevarat este cineva care te stie pe dinafara si inca-i mai place ce vede la tine, un prieten nu poate fi uitat niciodata, chiar dupa o absenta de-o viata.

Se zice ca prietenia a aparut odata cu omenirea, fiecare om are nevoie de un prieten. Ca este sau nu o persoana sincera si pe care te poti baza…asta hotaraste timpul.

Un caz care ma face sa cred ca prieteniile nu sunt relatii chiar asa de poetice si inaltatoare. Doi vecini din zona de centu a Moldovei se poarta unul pe celalalt prin sala de judecata de ceva timp. Si asta dupa ce zeci de ani familiile lor au mancat dintr’o bucata, au fost impreuna la bine si la greu. Marul discordiei - o palma de pamant. Intreaga poveste o aflam de la Tatiana Robu.

Anastasia Pascari, judecator la Curtea Suprema de Justitie, ne vorbeste despre litigiile dintre vecini ajunse in instanta de judecata.

Prietenii sunt cei care ne ajuta sa nu ne simtim singuri, cei alaturi de care putem face doar acele lucruri care ne plac. Psihologul Lilia Gorceag ne aminteste ca o comoara nu este intotdeauna un prieten, dar un prieten adevarat e cea mai pretioasa comoara.

E drept, prietenul la nevoie se cunoaste, dar de ce zicala asta nu e valabila decat atunci cand noi avem nevoie de suport si nu si atunci cand situatia se inverseaza? Numai atunci cand trebuie sa primim si nu si atunci cand ne vine randul sa daruim. E parerea Svetlanei Cuzuioc, revenita de cateva zile in Moldova. De aproape zece ani Svetlana s-a stabilit impreuna cu familia in SUA.

Din „prietenul la nevoie se cunoaste“ am ajuns la „prietenul din nevoie se alege“.

Episcopul de Cahul si Comrat, PS Anatolie ne vorbeste despre nevoia de a fi buni prieteni si in familie si cu vecinii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG