Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Moldova și tortura sursă permanentă de preocupare


Nicola Duckworth
Nicola Duckworth

Ingrijorările directoarei de programe Nicola Duckworth

Intr-o saptamana in care Consiliul Europei readuce mai apasat in atentia guvernelor europene problema impunitatii, numele Moldovei este inclus si el pe lista tarilor unde se produc incalcari grave ale drepturilor omului.

Unul dintre expertii care au sustinut ieri in fata parlamentarilor din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei nevoia imperioasa ca cei vinovati pentru coruptie, tortura, rele tratamente sau pentru moartea unor oameni in evenimente ca cele din Cecenia, Georgia sau Moldova sa fie adusi in fata justitiei indiferent de demnitatea pe care detin si imunitatea de care se bucura este Nicola Duckworth director al Amnesty Interantional pentru operatiunile din Europa si Asia Centrala.

Din discutia pe care am avut-o cu expertul britanic am inteles ca organizatia nu au fost foarte surpinsa de evenimentele post electorale care s-au produs in Moldova in luna mai. „Evenimentele de dupa alegerile din mai au scos la iveala doua ingrijorari majore pe care le avem de multa vreme in Moldova : libertatea de expresie, posibilitatea oamenilor de a iesi si a demonstra precum si ingrijorarile pe care le aveam cu privire la actele de tortura si rele tratamente”, spune Nicola Duckworth.

„Ironia sortii face ca ani de zile, colaborarea cu autoritatile de la Chisinau sa fie satisfacatoare”, mai spune expertul AI. „Pe hartie totul parea in regula insa atunci cand au aparut evenimente, asa cum au fost cele din mai, starea reala a lucurilor a iesit la iveala. Potrivit rapoartelor noastre 6-700 de oameni au fost arestati din care 100 au suferit tratamente rele. Acest lucru in sine este ingrijorator. Ce este de asemenea ingrijorator este ca unul dintre avocatii cu care am tinut legatura ne-a spus ca unii dintre clientii lui au fost amenintati si hartuiti sa isi retraga plangerile. Apoi, au fost oameni care pur si simplu doreau sa demonstreze pasnic si care sunt acuzati acum ca au vrut sa rastoarne ordinea constitutionala. Este cazul acuzatiei aduse primarului Chisinaului. Acest lucrur este foarte ingrijorator in contextul noilor alegeri”.

Iata de ce Amnesty International va urmari cu atentie atmosfera in care se vor organiza si desfasura alegerile din iulie, declara Nicola Duckworth.
„Nu e ca si cum s-a intamplat ceva in aprilie si atat. Cum spuneam este o sursa mai veche si continua de ingrijorare pentru noi. Vom dori sa vedem cum reactioneaza autoritatile la demonstratiile care ar putea fi organizate inaintea alegerilor, cum raspunde politia si cum sunt lasati oamenii sa se exprime”, spune directorul pentru Europa si Asia Centrala al Amnesty International.

Potrivit Amnesty International in ultimii ani cazurile de tortura si rele tratamente sunt o constanta in Moldova. Insa pe parcursul evenimentelor din aprilie s-a inregistrat un salt urias in numarul de plangeri. Numarul ar putea fi si mai mare daca oamenii nu s-ar teme sa faca acest lucru.
Previous Next

XS
SM
MD
LG