Linkuri accesibilitate

Alexander Lukashenka - un portret psihologic


 Alyaksandr Lukashenka şi Benita Ferrero-Waldner
Alyaksandr Lukashenka şi Benita Ferrero-Waldner

Victima unui complex de compensare şi a păcatului iubirii de sine

La începutul lunii curente, preşedintele din Belarus, Alexander Lukashenka, a dat un amplu interviu reprezentanţilor presei ruse. Momentul era al unui nivel extrem de coborât în relaţiile dintre Belarus şi Rusia. Minskul înfuriase Moscova acceptînd un Parteneriat Estic propus de Uniunea Europeană, la care Rusia a răspuns impunînd embargo asupra produselor lactate din Belarus. De-a lungul interviului, Lukashenka şi-a menţinut stilul combativ şi didactic care i-a fascinat pe observatorii vieţii din Belarus în cei 15 ani de când preşedintele se află la putere. Ce se întâmplă în mintea lui Lukashenka? Ca să creioneze un portret psihologic al „ultimul dictator european”, Iuri Drakahurst, de la serviciul belarus al postului nostru de radio, a stat de vorbă cu doi analişti politici. Uladzimir Padhol, de la Minsk, şi Leonid Radzikhovski, de la Moscova.

În interviul său cu presa rusă, Lukashenka a avut câteva „scăpări” dintre cele care l-au făcut celebru. De pildă, când a spus că „poporul belarus va trăi în sărăcie, dar nu va trăi mult”. Analistul Uladzimir Padhol nu crede însă că toate aceste scăpări sunt accidentale. Când Lukashenka spune că este gata să-i ajute pe Putin şi Medvedev să guverneze Rusia, preşedintele de la Minsk chiar crede că el este într-un fel conducătorul Rusiei.

În interviul cu presa rusă apare şi o faţă mai puţin cunoscută a lui Lukashenka. El spune mereu că este tată, că-şi iubeşte copiii. Este un lucru despre care nu prea vorbeşte când se adresează propriilor compatrioţi. Pe aceeaşi temă, Lukashenka a mai spus că nu le-a cumpărat copiilor săi apartamente şi că n-a folosit în scopuri personale nici un ban din visteria publică.

O mare parte din interviu a avut de-a face cu relaţia personală complicată a lui Lukashenka cu liderii Rusiei. De pildă, el a povestit cum într-o recentă discuţie între patru ochi, premierul Putin l-a repezit, iar el, Lukashenka, a răspuns: „Nu-ţi fă tu griji despre cum conduc eu Republica Belarus, ai grijă de problemele Rusiei”. În opinia analistului Uladzimir Padhol, de la Minsk, chiar faptul că Lukashenka spune că a folosit pronumele „tu”, în loc de „dumneavoastră” este ilustrativ pentru dorinţa de a se afla la acelaşi nivel, dacă nu un pic mai sus decât puternicul Putin.

Leonid Radzikhovski, de la Moscova, crede şi el că Lukashenka este victima unui complex de compensare şi a păcatului iubirii de sine, dar adaugă că liderul de la Minsk este pur şi simplu vulgar. El aminteşte când Lukashenka a povestit o întâlnire de-a sa cu fostul preşedinte rus Elţîn, căruia s-a lăudat că i-ar fi spus: „Eu am 40 de ani, dvs. 90”. Nici una din cifre nu era exactă.

Un alt episod bizar rememorat de Padhol şi Radzikhovski este când Lukashenka s-a supărat pe ruşi pentru că nu văd cu ochi buni Parteneriatul Estic, în care este cuprinsă şi Republica Belarus. Relatînd altă discuţie cu Putin şi Medvedev, Lukashenka a spus: „I-am întrebat: dar vouă nu v-ar place să aveţi un om, omul vostru, în tabăra occidentală”. În opinia celor doi analişti contactaţi de EL, această frază dovedeşte că Lukashenka se consideră pe rând sluga şi stăpânul Kremlinului, dar şi că nu înţelege deloc ce este Uniunea Europeană şi alte structuri occidentale.

Leonid Radzikhovski crede că în persoana lui Lukashenka se confruntă două trăsături opuse. Una raţională şi una puternic-emoţională. Iar liderul de la Minsk ştie acest lucru şi „joacă” ambele faţete ale personalităţii sale, ceea ce multor belaruşi pare să le placă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG