Linkuri accesibilitate

R. Moldova pierde la CEDO un proces intentat de o victimă a torturii în arest preventiv


R. Moldova a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un nou caz de tortura. Guvernul trebuie sa-i plateasca lui Petru Buzilov, 30 mii de euro, a anunţat astazi la o conferinta de presa avocatul acestuia, Mihai Cibotari. Petru Buzilov a fost retinut în anul 2002 pentru banditism.

Buzilov a fost dus la Comisariatul de politie Hancesti, unde a fost batut grav de catre politisti. El sustine ca un colaborator de politie în civil a indicat altor cinci politisti sa-i puna pe cap o masca anti-gaz. Acestuia i-au fost legate mainile si picioarele la spate, fiind pus pe abdomen, cu fata în jos. Doua cabluri electrice i-au fost atasate de urechi, în timp ce îi erau administrate socuri electrice. Cand isi pierdea cunostinta, peste el era turnata apa rece. Reclamantul a sustinut in fata curtii ca autoritatile au omis sa explice originea a peste patruzeci de leziuni inregistrate in raportul medical.

CEDO a concluzionat ca aceste leziuni au fost rezultatul unor rele tratamente, în timp ce Buzilov se afla in custodia politiei. Petru Buzilov isi ispaseste pedeapsa de 10 ani.

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) recomanda sa se faca o ancheta efectiva asupra acestui caz pentru a sanctiona pe cei responsabili. Pâna acum Comitetul Helsinki pentru drepturile omului din Moldova are 3 dosare pe cauze de tortura castigate la CEDO, în jur de 50 cazuri puse pe rol si altele ce se afla in instantele nationale de judecata.
XS
SM
MD
LG