Linkuri accesibilitate

Presa engleză despre atacurile rasiste împotriva romilor români stabiliți în Irlanda de Nord


O sută de romi revin în România după atacuri rasiste în Irlanda de Nord

În urmă cu o săptămână, o sută de romi din România, stabiliţi cu traiul în Irlanda de Nord, au devenit ţinta unor atacuri rasiste în sudul Belfastului. De ieri, au început să se întoarcă în România, pe banii statului britanic. Soarta lor a fost urmărită de presa din Marea Britanie, dar şi din alte ţări unde s-au înregistrat în ultima vreme atacuri împotriva romilor.

În ultimele săptămâni, crime cu substrat rasist îndreptate împotriva romilor, au avut loc în cel puţin trei ţări din Uniunea Europeană: Marea Britanie, Cehia şi Ungaria.

La mijlocul lunii curente, în capitala Irlandei de Nord, Belfast, mai mulţi tineri au atacat cu pietre locuinţele unor romi proveniţi din România, în număr de o sută. O biserică din cartier i-a găzduit pe români o noapte. Câteva familii s-au hotărât să plece înapoi, în România, iar restul au fost mutate de municipiu în cămine studenţeşti, rămase vacante pe perioada verii. Iar joi, toţi romii au anunţat că preferă să se întoarcă acasă. La o săptămână după ce i-a adăpostit pe romi, biserica pastorului Morgan din Belfast a fost ea însăşi atacată cu pietre. Câţiva adolescenţi nord-irlandezi au fost arestaţi şi vor fi judecaţi pentru „intimidare”.

Sunt mulţi şi discriminaţi, scrie despre romi ziarul britanic de stânga Guardian, într-un comentariu pornit de la cazul din Belfast. Autorul notează că numai în ultimele luni, în Ungaria au fost ucişi doi romi, iar mai multe case au fost incendiate de extremişti. În Cehia, indivizi încă necunoscuţi au aruncat cocktailuri Molotov în toiul nopţii, în casa unei tinere familii de romi. Părinţii au scăpat cu răni uşoare, dar fetiţa lor de doi ani, Natalia, este arsă pe 80 la sută din suprafaţa corpului şi luptă cu moartea, la spital.

Ziarul Guardian scrie că unii din romii români de la Belfast au hotărât să se repatrieze pentru că au ajuns la concluzia că în România nu vor fi atât de urâţi. Numai că în opinia ziarului britanic ura antiromă este puternică şi în Est, şi în Vest.

În Italia, veche democraţie europeană, taberele de nomazi au fost incendiate şi atacate după ce presa a descris adesea în tonuri isterice delicte comise de romi din România. În mai 2008, Silvio Berlusconi, revenit la şefia guvernului, a propus amprentarea tuturor romilor. Parlamentul european, scrie Guardian, a adoptat o rezoluţie foarte ambiţioasă privind egalitatea romilor, numai că în practică lucrurile arată altfel.

În Cehia şi Slovacia, romii trăiesc aproape exclusiv în ghetto-uri mizere, rupţi de majoritatea albă, care îi dispreţuieşte şi-şi doreşte „să plece de unde au venit”. Dacă pe vremea comuniştilor romii erau cât de cât integraţi şi ajutaţi de stat, acum în Cehia şi Slovacia procentul bărbaţilor romi şomeri este de 70 la sută. Nimeni nu ştie exact câţi romi trăiesc în Europa, scrie Guadian. Ar putea fi 4 , dar şi 12 milioane. Mulţi nu-şi declară etnia la recensămînt.

Prejudecăţile împotriva romilor sunt multiple. În Italia, unul din atacurile împotriva taberelor de nomazi a început după ce s-a zvonit că un adolescent rom ar fi vrut să fure un bebeluş italian. Adică, scrie Guardian, o pretinsă crimă tipică pentru acuzarea unei comunităţi întregi minoritare.

Cehii şi slovacii le reproşează romilor că nu lucrează, fără să ia în seamnă faptul că angajatorii nu vor să le dea de lucru romilor. Anul trecut, revista Economist a scris că în Europa romii sunt baza piramidei sociale şi că felul cum sunt trataţi nu este doar ruşinos pentru naţiuni care se pretind democratice, ci şi total anti-economic. Într-o vreme când Europa îmbătrâneşte şi nu are forţă de muncă nouă, milioane de romi sunt lăsaţi să şomeze – o risipă colosală de potenţial uman.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG