Linkuri accesibilitate

Harta Moldovei lui Ştefan cel Mare


Ziarele bucureştene analizează declaraţiile alarmiste şi anacronice ale lui V. Voronin

Urmarind unirea cu Moldova, Romania va pierde Transilvania – este deductia unui analist politic rus, difuzata in Romania de agentia de presa NewsIn si preluata astazi de Cotidianul. Autoritatile romane ar face asadar un joc periculos, contand pe sustinerea Uniunii Europene, in speta pe cea a Germaniei si Frantei. Numai ca pretul va fi mare, pierderea Transilvaniei, care reprezinta pentru unguri mult mai mult decat Kosovo pentru sarbi – relateaza Cotidianul, citandu-l pe Zurab Todua. Ziarul remarca aparitia acestor consideratii pe portalul Svobodnaia Pressa simultan cu un protest al organizatiei nationaliste ucrainene Svoboda, organizat in fata consulatului roman de la Odesa. Protestatarii si-au motivat acolo actiunea prin aceea ca cercuri agresive din Romania ar cere retrocedarea Bucovinei de Nord, a Basarabiei si a Insulei Serpilor.

Scenariile privind asa-zise pozitii expansioniste ale Romaniei fata de Republica Moldova circula intens la Chisinau, inaintea alegerilor anticipate din 29 iulie. Ziarul Ziua vorbeste despre “tehnici kaghebiste varianta 2009”, in speta despre declaratii ale lui Vladimir Voronin prin care moldovenii sunt amenintati cu iminenta unui razboi civil. El ar urma sa fie declansat de opozitia politica din Republica Moldova si de “sovinii Romaniei Mari” de la Bucuresti – transmite Agerpres, citata de Ziua. Sunt cuprinse in articol mai toate variantele in care liderul comunistilor moldoveni a vorbit pe aceasta tema, inclusiv apelul pe care l-a facut la cetatenii tarii sale de a-si apara Patria.

Pana una-alta insa, ambasada Moldovei in Romania este cea care arboreaza o harta a Moldovei lui Stefan Cel Mare – se arata in Gardianul, pornindu-se de la un articol din Jurnal de Chisinau. “Ce ar zice Chisinaul sau Kievul daca la intrarea in ambasadele Romaniei vizitatorii ar da cu ochii de harta Romaniei Mari?” – este citat autorul moldovean al articolului, Nicolae Negru.

Gardianul se ocupa apoi de Iurie Rosca si de recentele sale declaratii cum ca va candida la functia de presedinte al tarii, asa cum i-a sugerat Voronin. Ce l-ar indreptati? Propria convingere ca este singurul politician independent din Moldova - se mai arata in cotidianul de la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG