Linkuri accesibilitate

Convorbiri în cadrul Cartei Parteneriatului Strategic dintre SUA şi Georgia


Secretarul de stat adjunct James Steinberg
Secretarul de stat adjunct James Steinberg

Reafirmare a sprijinului american pentru integritatea teritorială a Georgiei

Săptămâna aceasta au avut loc la Washington primele întâlniri americano-georgiene pe tema aplicării în practică a Cartei Parteneriatului Strategic, un document semnat în luna ianuarie. Discuţiile din capitala federală americană au loc înaintea unui turneu al vicepreşedintelui american Joseph Biden în Georgia şi Ucraina, două foste republici sovietice care vor să adere la NATO.

La discuţiile purtate luni la Washington cu oficialii din Georgia, delegaţia americană a fost prezidată de secretarul de stat adjunct James Steinberg. El a înlocuit-o în ultimul moment pe secretarul de stat Hillary Clinton, care se reface după o operaţie. Steinberg a spus că discuţiile s-au axat pe mai multe domenii de cooperare cu Georgia: economia, apărarea, securitatea, democraţia şi contactele interpersonale. „Toate aceste discuţii, a mai spus James Steinberg, subliniază seriozitatea cu care ne-am angajat în aplicarea Cartei cu Georgia”.

Carta americano-georgiană de Parteneriat Strategic a fost semnată la Washington pe data de 9 ianuarie, anul curent, şi a fost prezentată de autorităţile de la Tbilisi ca un document de importanţă „unică”, sau „istorică”. Un document care ar demonstra sprijinul fără echivoc al Statelor Unite pentru conducătorii Georgiei.

Corespondenta Europei Libere la Washington, Heather Maher relatează chiar că în opinia unora, Parteneriatul Strategic este un fel de „surogat de garanţii” oferite de Statele Unite Georgiei după ce americanii nu au reuşit să asigure georgienilor o invitaţie în NATO la summitul de la Bucureşti al alianţei, în aprilie 2008.

Luni la Washington, secretarul de stat adjunct James Steinberg a confirmat grija Statelor Unite pentru interesele naţionale georgiene. „În întâlnirile de astăzi, a spus Steinberg, ne-am reafirmat sprijinul puternic pentru independenţa şi integritatea teritorială a Georgiei.” Secretarul de stat adjunct a mai spus că Statele Unite vor continua să ajute Georgia să-şi modernizeze forţele armate, şi a atins astfel o chestiune extrem de delicată pentru relaţiile dintre Washington şi Moscova.

Înaintea conflictului său cu Georgia de anul trecut, dar mai ales după aceea, Rusia a avertizat mereu Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică să nu mai ajute la înarmarea georgienilor. Moscova a criticat vehement un exerciţiu militar NATO ţinut în Georgia luna trecută, spunînd că el nu face decât să ajute guvernul de la Tbilisi să se pregătească de noi aventuri militare împotriva separatiştilor.

Sprijinul american pentru Georgia ar urma să fie exprimat chiar la Tbilisi peste o lună de zile de vicepreşedintele american Joseph Biden, care va vizita şi Ucraina. Pe agenda oficială a vicepreşedintelui se află cooperarea economică şi sprijnirea reformelor democratice, nu şi problemele de securitate. Rusia vede însă în asemenea contacte la nivel înalt noi încercări ale Washingtonului de a „atrage” Georgia şi Ucraina în sfera de influenţă occidentală, şi mai concret în NATO.

Conducerile pro-occidentale de la Kiev şi Tbilisi vor grăbirea integrării în structurile euro-atlantice, dar drumul ţărilor lor spre alianţă este presărat cu obstacole. În afara opoziţiei vehemente a Rusiei, care de altfel nu are niciun drept în deciziile NATO, Ucraina mai ales se confruntă cu opoziţia internă. Sondajele de opinie arată că majoritatea ucrainienilor nu vor în NATO, iar această poziţie este împărtăşită de mulţi parlamentari. Chiar săptămâna aceasta, Rada a refuzat să aprobe ţinerea unui exerciţiu militar comun americano-ucrainian, programat să aibă loc în iulie, în Marea Neagră.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG