Linkuri accesibilitate

Nesuferitele spaţii verzi


Încă în zorii tranziţiei, am observat că spaţiile verzi din Chişinău au început să deranjeze multă lume. Şi asta pentru că ele ocupau nişte teritorii strategice, vitale, pentru doritorii de a-şi construi case noi. Eliberaţi de constrîngerile sovietice, valorificîndu-şi persuasiunea mult timp reprimată, unii cetăţeni au obţinut porţiuni măricele din spaţiile verzi pentru a-şi construi case, baruri, buticuri. Alţii, cei care nu aveau darul persuasiunii, au devenit pur şi simplu insensibili, indiferenţi.

În ultimii 20 de ani, spaţiile verzi din municipiu au degradat constant şi chiar s-au transformat, cu largul concurs al ignoranţilor, în nişte gunoişti neautorizate, în locuri în care cîinii plimbaţi de stăpîni îşi fac nevoile.

Deunăzi poliţia municipiului Chişinău a declarat că mulţi şoferi se plimbă cu maşinile prin grădina publică “Ştefan cel Mare” şi le parchează acolo, punînd în pericol securitatea oamenilor care se odihnesc. Ofiţerul de presă al Comisariatului general de poliţie e nedumerit: “Momentan investigăm încălcările. Dar pînă în prezent nici o persoană nu s-a arătat nemulţumită de prezenţa maşinilor în grădina publică…”

Eu unul nu sînt mirat. Dacă poliţia aşteaptă ca oamenii să-şi exprime nemulţumirea în legătură cu prezenţa automobilelor în parcuri, mă tem că va trebui să aştepte o veşnicie. Trăim într-o eră în care contează cu adevărat numai interesele personale immediate. E greu de imaginat că oamenii se vor buluci în jurul maşinilor impertinente, pentru a le alunga din parcuri, aşa cum s-au bulucit la Investprivatbank cei care riscă să-şi piardă depozitele. În fapt, poliţia nici nu trebuie să aştepte reacţia cetăţenilor dacă vede încălcările. Nu poate ea să-i amendeze pe şoferii indiferenţi şi aşa?

Ce mai înseamnă astăzi pentru noi spaţiile verzi? Mai nimic. Aflu că acum cîteva zile, într-o noapte, nişte indivizi au distrus 74 de nuci din livada Liceului Teoretic al comunei Ciorescu. Nici paznicul, nici localnicii nu au auzit nimic. Nucii aceia n-au fost nimiciţi pentru că cineva avea nevoie de lemne. Pur şi simplu, cuiva i s-a făcut ciudă şi şi-a vărsat năduful astfel. Sau s-a distrat pe cinste…

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG