Linkuri accesibilitate

Barack Obama: “Cei care se ridica pentru dreptate sint intotdeauna de partea buna a istoriei”


Președintele Barack Obama la conferința de presă de la Washington
Președintele Barack Obama la conferința de presă de la Washington

Abuzurile violente impun o reacție fermă din partea Americii

Dupa ce a fost invinuit de anumiti republicani ca reactioneaza cu prea mare timiditate, Barack Obama a criticat cu asprime reactia autoritatilor de la Teheran la miscarile de protest. Seful executivului American a sugerat ca liderii iranieni se expun la consecinte serioase daca continua “amenintarile, bataile si incarcerarile” impotriva demonstrantilor. Presedintele nu a explicat cum vor reactiona Statele Unite in cazul in care represiunea continua, multumindu-se sa arate ca in chestiunea nucleara – incercarea Teheranului de a obtine astfel de armament —Washingtonul continua eforturile diplomatice. “Cei care se ridica pentru dreptate sint intotdeauna de partea buna a istoriei” – a declarat Obama, la conferinta sa de presa.

Initial, seful statului american reactionase prudent la evenimentele din Iran , unde dupa alegeri prezidentiale suspectate de frauda, mase de oameni s-au ridicat impotriva regimului. Administratia Obama a pornit de la premiza ca eficacitatea actiunii americane in Iran a fost redusa tocmai pentru ca presedintele Bush a izolat acea tara.



Demonstratiile si represiunea survin tocmai pe fondul incercarilor lui Barack Obama de a stabili un dialog cu regimul iranian, in special in legatura cu chestiunea nucleara. Republicanii l-au acuzat insa de pasivitate in fata unor violari flagrante ale drepturilor omului. Ieri insa, Barack Obama a dat prudenta de-o parte spunind ca maniera in care regimul iranian se raporteaza la actuala criza va influenta relatiile Iranului cu alte tari.

El a lasat sa se inteleaga ca deschiderile diplomatice, autorizate in ultima vreme vor fi puse in revers daca represiunea continua. Dar este adevarat ca Iranul este de-acum supus unor sanctiuni si ca, in aceste conditii, marja de manevra a celor care vor sa pedepseasca regimul este redusa.

Intrebat daca crede ca alegerile din Iran au fost furate, Obama a raspuns ca ceea ce stim e ca un procentaj important al societatii iraniene considera scrutinul ca fiind ilegitim. “Nu este un incident izolat, ca un fel de murmur. Exista un semn de intrebare substantial cu privire la legitimitatea alegerilor” – a spus presedintele Statelor Unite. Administratia este constienta ca se expune acum riscului de a fi scoasa de liderii iranieni drept tap ispasitor. Dar surse de la Casa Alba spun ca imaginile din ultimele zile, ilustrind abuzuri si violenta impun o reactie hotarita din partea Americii.
XS
SM
MD
LG