Linkuri accesibilitate

Tablou pesimist al respectării drepturilor omului în R. Moldova


Procuratura Generală a înregistrat 94 de plîngeri de tortură, dar a deschis doar 5 cauze penale.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale sunt îngrijorate de faptul că un progres neesenţial a fost înregistrat în investigarea multiplelor plângeri semnalate după 7 aprilie, privind maltratarea şi tortura la care au fost supuşi unii dintre manifestanţi de către poliţişti.

Evgeni Goloșceapov
După evenimentele din 7 aprilie, cel puţin 150 de persoane s-au plîns că au fost reţinute abuziv de către oamenii legii sau au fost maltratate în comisariate de poliţie. Acestea sînt ultimele date preliminare adunate de la avocaţi şi mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului care investighează aceste cazuri. Datele au fost anunţate de preşedintele executiv al Amnesty Internaţional Moldova, Evgheni Goloşceapov, care susţine însă că numărul cazurilor de maltratare ar fi cu mult mai mare: “Mulţi dintre cei care s-au adresat la noi nu vor să se adreseze la Procuratură pentru că le este frică ”.

Evghenii Goloşceapov spune că au fost înregistrate şi cazuri când oamenii care şi-au luat un avocat, ulterior şi-ar fi retras plîngerea ca urmare a presiunilor din partea poliţiştilor. “Poliţiştii insistent îi convingeau pe oameni să renunţe la plângerile precum că au fost bătuţi în comisariate. Oamenii, au considerat că vor fi în siguranţă dacă îşi vor retrage plângerile”.

De asemenea, ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului s-au arătat îngrijorate de faptul că jurnaliştii Natalia Morari şi Ghenadie Brega, ambii făcând parte dintr-un grup de activişti ai societăţii civile, care a organizat la 6 aprilie un eveniment paşnic numit “ziua de doliu naţional” rămân în continuare acuzaţi de “organizarea dezordinilor în masă”, riscând să facă puşcărie.

Ghenadie Brega a declarat pentru Europa Liberă că până acum dosarul nu a evoluat. “Mie nu mi s-a prezentat nici o probă. Presupun că abia când am să ajung în instanţa de judecată am să aflu ce statut am în continuare, dacă nu cumva vor decide altceva”.

Procuratura Generală nu a răspuns astăzi solicitării noastre privind numărul exact de petiţii depuse de persoane care pretind că au fost torturate de poliţişti. În schimb reprezentanţi ai Procuraturii au declarat astăzi în cadrul unei mese rotunde la Misiune OSCE pe tema torturii că Procuratura Generală a înregistrat 94 de plângeri şi că a deschis doar 5 cauze penale pe fapte de tortură.
Previous Next

XS
SM
MD
LG