Linkuri accesibilitate

Crearea Consiliului Politic al opoziţiei liberale


Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, Vlad Filat
Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, Vlad Filat

Un front anti-comunist de cooperare în campania electorală

Partidele liberale care au intrat în Parlament după scrutinul din 5 aprile, au anunţat crearea unui front anticomunist pe durata pregătirii pentru scrutinul din 29 iulie şi s-au angajat să coordoneze acţiunile astfel încît să preîntâmpine, întîi de toate fraudele. Liberalii se declară hotărîţi să dea un semnal de solidarizare semnând un acord de parteneriat politic. Potrivit acordului, fruntaşi ai celor trei partide urmează să se întrunească săptămânal în cadrul unui Consiliu Politic pentru a decide asupra strategiei şi tacticilor electorale comune.

Necesitatea unor acţiuni coordonate rezultă din conjunctura nefavorabilă în care s-au pomenit partidele de opoziţie, spune liderul PL Mihai Ghimpu: „Avem în faţa noastră o guvernare comunistă totalitară. Din start e clar că şi pentru aceste alegeri nu avem o televiziune publică, guvernarea foloseşte toate resursele administrative. Ieri la Şoldăneşti au adus din toate satele oameni cu autobuze unde au prezentat filmul „Atac asupra Moldovei”, toate aceste lucruri ne pun în situaţia să coordonăm.”

Cele trei partide susţin că vor merge împreună în raioanele republicii pe perioada campaniei, pentru a da replică mesajelor care ajung la electorat prin intermediul mass-media afiliată guvernării. Liberalii îşi propun să zădărnicească teza comuniştilor că oponenţii lor ar fi antistatalişti.

Liderul AMN Serafim Urechean se arată încrezător că semnarea acordului politic va pune capăt zvonurilor despre presupusele neînţelegeri dintre cele trei formaţiuni liberale:„E vorba de o opoziţie unită contra guvernării comuniste. Chiar dacă foarte mult se străduie de a aduce diferite elemente de zâzanie între aceste formaţiuni politice, vreau să vă preîntâmpin că se exclud careva neînţelegeri. Noi ne-am înţeles pentru o periodă îndelungată. Nu pentru o zi sau două.”

PL, PLDM şi AMN promit să se ajute reciproc în campania electorală, chiar şi din punct de vedere financiar. Acest lucru nu va împiedica însă partidele liberale să se prezinte drept concurenţi electorali aflaţi în competiţie, notează preşedintele PLDM Vlad Filat: “Ceea ce ţine de modul în care va activa fiecare partid semnatar depinde de strategiile şi tacticile pe care urmează să le adopte. Noi avem scopuri mult mai largi decât funcţionarea în campanie a unui partid sau altuia. Ceea ce ţine de bugete, de activitatea în teritoriu, sigur fiecare partid în primă instanţă îşi va implementa propriile strategii Cel mai important scop din punctul meu de vedere este moni torizarea colectivă a alegerilor care urmează să aibă loc. Am văzut ce s-a întâmplat în scrutinul din 5 aprilie.”.

Liderii celor trei formaţiuni liberale s-au arătat disponibili pentru colaborare cu alte partide care împărtăşesc valorile democratice, sugerînd totuşi ca acestea să fie conştiente de influenţa pe care o au în societate.
XS
SM
MD
LG