Linkuri accesibilitate

Rusia dispusă să acorde regimului Voronin 500 de milioane de dolari


Dmitry Medvedev şi Vladimir Voronin
Dmitry Medvedev şi Vladimir Voronin

La întrevederea cu V. Voronin, premierul Putin declară că Moscova urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău

Premierul Vladimir Putin a declarat dupa intilnirea cu Vladimir Voronin ca Rusia ar putea sa-i ofere Republicii Moldova un credit in valoare de 500 de milioane de dolari. O prima transa de 150 de milioane de dolari ar putea fi acordata in timpul apropiat, transmite agentia oficiala de stiri de la Moscova Ria-Novosti.

„Am examinat cererea dumneavoastra privind acordarea unui credit de stat Moldovei in marime de o jumatate de miliard de dolari si consideram ca acest lucru e posibil”, a spus Vladimir Putin. Permierul rus a adaugat insa ca pentru aceasta este nevoie de modificarea legii bugetului de catre parlamentul Federatiei Ruse. „Sintem gata sa facem acest lucru. prima transa ar putea fi acordata peste o luna si jumatate, doua luni”, a declarat Putin.

La rindul sau, Vladimir Voronin a spus ca acest credit va fi utilizat in proiecte de investitii. „O parte din aceste proiecte le-am convenit saptamina trecuta in cadrul consiliului economic al CSI, care a avut loc la Chisinau”, a adaugat Voronin, fara sa dea detalii concrete despre ce fel de proiecte este vorba, spunind doar ca: „Va garantez ca vom face fata acestui credit”. Potrivit lui, in ultimii ani Moldova a demonstrat ca-si onoreaza obligatiile financiare.

Inaintea discutiei Voronin-Putin, premierul rus a remarcat ca Moscova urmareste cu atentie si evolutiile politice de la Chisinau. Un comunicat de presa al guvernului rus citeaza si cuvintele de recunostinta aduse de presedintele Vladimir Voronin pentru sprijinul politic al Federatiei Ruse in raport cu evenimentele post-electorale din Moldova.

„Si declaratia presedintelui Medvedev facuta la Habarovsk si sprijinul dumneavoastra in asemenea momente complicate, cind practic noi am fost singurii care am reusit sa neutralizam tentativa unei revolutii color – este un lucru foarte important si insemnat. Acest lucru vorbeste despre temeinicia relatiilor noastre, in fapte, si in trecut si in prezent”, a declarat Voronin.

Intilnirea cu permierul rus a fost precedata de discutiile dintre Vladimir Voronin si presedintele Federatiei Ruse Dmitri Medvedev. Seful statului rus si-a reafirmat sprijinul fata de actiunile conducerii Republicii Moldova din perioada post electorala pentru restabilirea ordinii constitutionale, dupa cum s-a exprimat Medvedev.

„Am urmarit cu multa atentie ceea ce s-a intimplat si se intimpla in Moldova. Traim aceleasi emotii in legatura cu procesele ce au loc. As vrea sa spun, desigur, ca noi am sustinut si sustinem masurile intreprinse de conducerea Moldovei pentru restabilirea ordinii constitutionale. Acest lucru este important pentru ca Moldova sa se dezvolte ca stat independent si suveran, prosper si fericit pentru toti locuitorii ei”.

La rindul sau, presedintele moldovean i-a exprimat recunostinta pentru sprijinul acordat de Medvedev.

„Sint foarte recunoscator si pentru faptul ca in aceste zile grele de destabilizare politica sau de tentative de destabilizare politica din tara noastra, Rusia a fost prima si probabil singura care si-a exprimat sprijinul fata de puterea aleasa in mod legal din Republica Moldova. Acest lucru l-ati spus personal la Habarovsk la intilnirea cu conducerea structurilor europene si inseamna foarte mult si in planul intaririi relatiilor noastre, dar si al unei sustineri politice foarte serioase pe care ati acordat-o Moldovei intr-un moment atit de critic”.

Presedintele Voronin a participat alaturi de presedintele Medvedev si alte oficialitati ruse la ceremonia oficiala de depunere de flori la monumentul ostasului necunoscut si comemorarea a 68 de ani de la atacul Germaniei naziste asupra URSS si inceputul razboiului. Comunicatele oficiale nu mentioneaza ce alte chestiuni s-au aflat in discutie la Moscova, desi surse de la Kremlin anticipau in ajun ca una dintre acestea va fi reglementarea conflictului transnistrean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG