Linkuri accesibilitate

Debutul tumultuos al plenarei APCE


Amînarea alegerii succesorului actualului secretar general Terry Davis

Palatul Europei, locul unde se desfasoara plenara Adunarii Parlamentare este in fierbere. Aflat la sfarsit de mandat, actualul secretar general Terry Davis ar fi trebuit sa ii predea maine stafeta unuia din cei doi candidati care si-au anuntat candidatura. Este vorba de polonezul Włodzimierz Cimoszewicz, fost premier si ministru de externe, si Thorbjørn Jagland, actualul presedinte al parlamentului norvegian si fost premier si sef al diplomatiei de la Oslo.

Dupa o dezbatere destul de aprinsa Adunarea Parlamentara a decis insa azi dimineata amanarea votului. Motivul ar fi, se pare, faptul ca cei doi candidati au fost de propusi de Comitetul de Ministri si nu de Adunarea Parlamentara.

Plecarea lui Terry Davis, care a avut o relatie excelenta cu autoritatile comuniste din Republica Moldova, va fi insotita de regrete, printre altii si din partea actualei puteri de la Chisinau. Nu putine sunt povestile despre colectia de vinuri vechi pe care ar avea-o Terry Davis care ar fi fost imbogatita si cu piese rare daruite de Vladimir Voronin.

Insa schimbarea secretarului general al Consiliului Europei nu este cea mai importanta stire pentru Moldova de la sesiunea APCE. Sau poate ca este daca o punem in legatura si cu dezbaterile care vor avea loc nu in cadrul plenului ci in Comisia de Monitorizare a obligatiilor statelor membre cand cei doi raportori Egidius Vareikis si Josette Durrieu reintorsi saptamana trecuta din misiunea la Chisinau isi vor prezenta concluziile.

Intr-un material remis presei, raportorii anuntau saptamana trecuta ca sunt nemultumiti de neactualizarea listelor electorale si de faptul ca autoritatile nu au imbunatatit conditiile de vot pentru moldovenii din diaspora.

Emotii vor avea si membrii delegatiei ucrainiene. Douazeci 20 de membrii ai APCE au cerut reconsiderarea prerogativelor delegatiei din motive fundamentale.

Pe de alta parte, intr-un gest care a starnit controverse, Consiliul Europei a redeschis un birou de informare la Minsk. Deputatii vor dezbate zilele acestea aceasta decizie ca si contextul in care ea a fost luata. De fapt este vorba de reconectarea Belarus la Consiliul Europei prin acordarea unui asa numit statut de invitat special.
XS
SM
MD
LG