Linkuri accesibilitate

O lume suficientă sieşi


Criza economică mondială ia proporţii. Letonia nu le mai poate plăti pensii şi salarii cetăţenilor săi. Ungaria, pentru a economisi nişte bani, închide 4 ambasade şi 8 consulate!

Ce se întîmplă însă pe malurile Bîcului cu apă cristalină? Deşi pîrîie din toate încheieturile, “citadela stabilităţii” Republica Moldova rezistă deocamdată. Pensiile şi salariile sînt plătite, chiar dacă unii, de pildă, angajaţii regiei Transport Electric şi-au primit ultimul salariu în rate. Mai există, ce-i drept, şi nişte firme care nu le plătesc femeilor de serviciu salariile din ianuarie, dar statul în schimb e tare.

Leul moldovenesc, această valută miraculoasă, e puternic ca voinicul din poveste şi poate oricînd doborî dolarul pricăjit. Asta pentru că avem o economie-nepereche, iar ţara e suficientă sieşi. Mai nou, nu depindem nici de banii trimişi de gastarbeiteri. Aceştia s-au împuţinat în ultimele luni, dar ţara rezistă. E puternică. De aceea, presupun că nu va închide ambasadele ca Ungaria. Moldova nu va renunţa la nici o ambasadă pe orice vreme. O ţară care se respectă, ale cărei interese şi cetăţeni sînt pretutindeni, nu poate exista fără solii bine plătiţi care muncesc cu hărnicie pe alte meridiane. Aşa că nu trebuie să ne impacientăm: ambasadele moldoveneşti vor fi mereu inviolabile.

Dacă stau să mă gîndesc mai bine, cetăţenii Moldovei pot dormi liniştiţi: criza nu poate învinge statul moldovenesc. Mai mult, alte ţări ar putea să înveţe de la noi cum trebuie înfruntată criza. Sîntem realmente într-o citadelă a stabilităţii.

Ce-i drept, mai există şi unele inconveniente: cineva e ucis de cîinii vagabonzi care se înmulţesc cu repeziciune, cadavrul unui om putrezeşte două luni pe un cîmp din raionul Glodeni, fără să fie băgat în seamă, cineva inhalează ani de zile mirosul pestilenţial degajat de instalaţiile de epurare uzate, altcineva şi-a pierdut job-ul la Moscova şi, revenit acasă, preferă mai degrabă să şomeze decît să lucreze pentru un salariu ridicol, cineva nu mai ştie dacă ipoteca lui va avea o finalitate…

Dar astea-s fleacuri, amănunte insignifiante care-i vizează pe nişte indivizi anume. Ceea contează cu adevărat e faptul că Ţara rezistă!
XS
SM
MD
LG