Linkuri accesibilitate

Cutume electorale europene


Ziua alegerilor in Europa este in majoritatea tarilor duminica, de-ar fi si numai din ratiuni practice, ideea fiind de a permite unui numar cit mai mare de cetateni sa mearga la vot fara a-i forta sa-si ia o zi libera de la lucru. In Olanda, insa, alegerile au loc intr-o zi de miercuri, desi parlamentul poate schimba data daca exista motive serioase pentru asta, de pilda daca alegerile ar coincide cu o sarbatoare nationala. In schimb, in Olanda alegerile europene, cum au fost cele recente, au intotdeauna loc joia.

Si in Anglia, prin traditie, alegerile au loc tot joia, desi nicio lege nu reglementeaza asta. Cu toate astea, din 1935 incoace toate alegerile generale din Marea Britanie s-au tinut intotdeauna intr-o joi.

In Italia, ca si in multe alte tari, alegerile dureaza doua zile, iar in Italia asta se intampla in general in zilele de duminica si luni, desi in recentele alegeri europene zilele au fost simbata si duminica.

In sfarsit, sa mai spunem ca in cateva tari, participarea la vot este obligatorie, iar neparticiparea se pedepseste cu amenda. Votul este obligatoriu in Belgia, Luxemburg, Danemarca si Grecia. In Olanda, participarea la vot era obligatorie, insa de cind nu mai este, cetatenii care voteaza au devenit din ce in ce mai putin numerosi. In mai multe tari, precum in Cehia, sau in Franta, tot mai multi juristi si legislatori propun introducerea obligativitatii mersului la vot, ca un mod de stimulare a civismului cetatenilor.

Faptul ca alegerile europene au loc in zile diferite poate pune serioase probleme. Recentele alegeri parlementare s-au intins de joi pana duminica, iar Comisia Europeana de la Bruxelles ceruse in mod insistent ca tarile care au inceput sa voteze anticipat, precum Anglia si Olanda care au votat joi, sa astepte pina duminica inainte de a divulga rezultatele, pentru a nu influenta alegatorii din celelalte tari. Evident, insa, ca nu s-a intimplat asa, olandezii anuntand imediat rezultatul, inclusiv importantul scor al extremei drepte. Europa unita nu e pentru maine.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG