Linkuri accesibilitate

Reuniunea de la Novi Sad - UE solicitată să includă ţările Balcanilor de Vest


Liderii a 14 state din centrul Europei dezbat probleme legate de energie şi extinderea UE

La un summit central european ţinut astăzi la Novi Sad în Serbia, 14 ţări din Uniunea Europeană şi din vecinătatea ei, inclusiv Republica Moldova, s-au pronunţat pentru o mai bună cooperare regională împotriva crizei economice. Iar gazda reuniunii, preşedintele sârb Boris Tadici a cerut Uniunii Europene să grăbească admiterea ţărilor din Balcanii de Vest.

Preşedintele Boris Tadic, ministrul de externe Vuk Jeremic şi premierul Mirko Cvetkovic
Preşedintele sârb le-a spus liderilor europeni prezenţi la summit că numai prin integrarea deplină a Balcanilor de Vest, cu Serbia ca centru geostrategic, va deveni Uniunea Europeană o zonă de adevărată securitate şi stabilitate economică. Venit la putere în urmă cu un an, actualul guvern sârb şi-a stabilit ca prioritate aderarea la Uniunea Europeană, dar Bruxelles cere Belgradului să-i captureze mai întâi pe suspecţii de crime de război, în frunte cu Ratko Mladic, pentru a se înregistra progrese în acest sens.

Preşedintele Cehiei Vaclav Klaus, ţara căruia deţine preşedinţia Uniunii Europene până la 1 iulie, a declarar că extinderea se află în continuare pe agendă. El a cerut Sloveniei, membră în Uniune, şi Croaţiei, ţară candidată, să-şi rezolve în plan bilateral disputele privitoare la graniţa comună, care împiedică aderarea Croaţiei.

La summit-ul de la Novi Sad, preşedinţii celor 14 ţări - Austria, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina - s-au întâlnit astăzi pentru a 16-a oară. Şapte dintre aceste ţări fac parte din Uniunea Europeană, iar altele şapte nu. Presa sârbă a scris că preşedintele Albaniei a decis să nu participe în semn de protest faţă de refuzul Serbiei de a-l invita şi pe liderul fostei sale provincii Kosovo.




Filip Vujanovic (Muntenegru) şi Vladimir Voronin
Potrivit agenţiei AP, toţi liderii din Uniunea Europeană prezenţi astăzi la Novi Sad au promis sprijin pentru statele care doresc să adere. Între acestea şi Republica Moldova. Preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin a spus că Republica Moldova îşi va continua eforturile de integrare europeană indiferent dacă Uniunea Europeană este gata să continue acum cu extinderea sau nu. Este prima declaraţie făcută de liderul moldovean după ce miniştrii europeni de externe au spus luni că negocierile cu Moldova pentru ridicarea relaţiilor la un nivel nou vor începe atunci când o vor permite „împrejurările”. „Împrejurările” însemnînd ca Moldova să renunţe la vizele impuse cetăţenilor României. În cuvintele declaraţiei, Moldovei i se cere să asigure în viitor „tratament egal pentru toţi cetăţenii UE în chestiuni de viză”. De asemenea, Moldova a fost chemată, în declaraţia de luni a miniştrilor UE de Externe, să asigure alegeri libere şi corecte pe 29 iulie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG