Linkuri accesibilitate

Iurie Roşca - măciucă sau bumerang?


Ziarele de la Bucureşti despre mutările machiavelice de la Chişinău

Vizita lui Vladimir Voronin la Moscova, programata pentru 22 iunie, este amintita astazi in ziarele Gardianul si Evenimentul zilei. Gardianul precizeaza ca Moscova i-a chemat cu acest prilej pe liderii tarilor ex-sovietice. Voronin merge acolo pentru a comemora “atacul fascist asupra URSS”, respectiv ziua in care Maresalul Ion Antonescu a atacat Uniunea Sovietica. In acelasi articol se vorbeste si despre noul raport redactat de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa in legatura cu alegerile parlamentare din Republica Moldova, din luna aprilie. Concluziile OSCE sunt de aceasta data mult mai aspre fata de modul in care autoritatile au organizat scrutinul din 5 aprilie si se aduc exemple citate in raport. Un alt subiect din Gardianul revine la intrarea lui Iurie Rosca in guvernul de la Chisinau. Interpretarile analistilor politici moldoveni sunt diferite. Unii spun ca liderul Partidului Popular Crestin Democrat va conduce structurile de forta ale guvernului, deci – comenteaza Gardianul – va fi un fel de maciuca pentru romanii lui. Sunt insa si analisti politici care cred ca aceasta “maciuca” ar putea fi un bumerang pentru Voronin.

Evenimentul zilei informeaza despre componenta delegatiei moldovene la Moscova si despre unul dintre scopurile majore ale acestei vizite: contractarea unor imprumuturi externe, de la China, dar cel mai probabil de la Rusia.

Gardianul rezuma astazi si o analiza a expertului american Doug Bandow, care demonstreaza de ce Ucraina va ramane singura in cazul unui razboi cu Federatia Rusa. Si asta chiar in conditiile in care ar accede in Alianta Nord-Atlantica. Informatii la zi intregesc analiza: Kievul urmeaza sa trimita acasa 19 ofiteri ai serviciilor ruse de securitate de pe langa Flota rusa din Marea Neagra, stationata in Crimeea. Serviciul Ucrainean de Securitate a anuntat ca ofiterii rusi faceau spionaj. Intre timp, manevrele NATO organizate anual in Ucraina au fost amanate, neprimind acordul Radei Supreme de la Kiev.
XS
SM
MD
LG