Linkuri accesibilitate

EUBAM în acţiune la Tudora / Starokazacie


Segmentul transnistrean al graniţei cu Ucraina prezintă în continuare un mare risc

Misiunea Uniunii Europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, pe scurt EUBAM îşi încheie mandatul, început în 2005, peste cîteva luni (în noiembrie 2009). Cu toate acestea, nivelul de risc mai ales pe segmentul transnistrean al graniţiei rămâne sporit, spun autorităţile celor două ţări care au şi solicitat Comisiei Europene să prelungească mandatului misiunii.

"Iată, sunt containere cu marfă, adică este o masă omogenă. Şi asta se vede. Dacă observăm ceva diferit, suspect, atunci le comunicăm vameşilor şi ei sigiliul dacă este şi verifică minuţios locul respectiv", explică ofiţerul ce lucrează cu un aparat de scanare cu raze X, introdus de curând în uzul postului vamal Tudora/Starokazacie. Vameşii spun că găsesc astfel camuflate în vehicolele cu marfă ţigări, mărfuri de contrabandă cumpărate de la pieţele din Odesa, carne de găină şi altele.

“Nu mă derajează scanarea, atât doar că nu prea cred că aceste raze sunt inofensive pentru sănătate”, îmi spune Mihail, un şofer de cursă lungă din Ucraina, în timp ce TIR-ul său trece prin aparatul de scanare. „Am în maşină metal, oţel în rulouri, îl duc din portul Iliciovsk la Chişinău. Nu am nimic împotriva scanării maşinii, doar că mă tem să nu fie dăunător pentru sănătate. Altfel, m-am obişnuit, pentru că în Rusia, de exemplu, unde tot merg des, de fiecare dată se scanează maşinile, exact ca aici”.

Aparatul de scanare a vehicolelor a fost donat Moldovei de Comisia Europeană pentru o mai bună asistenţă la segmentul de frontieră unde este prezentă misiunea EUBAM. Într-un viitor apropiat, asemenea maşini ar urma să apară şi la alte puncte vamale.

“Noi suntem aici ca să facem frontiera moldo-ucraineană să corespundă standardelor Uniunii Europene şi să contribuim astfel la soluţionarea conflictului transnistrean”, spune Slavomir Pihor, şeful serviciului operativ al misiunii EUBAM. El adaugă că dacă pe porţiunea de graniţă ce nu se mărgineşte cu regiunea transnistreană EUBAM îşi coordonează acţiunile cu vameşii şi grănicerii din Ucraina şi Moldova, atunci pe segmental transnistrean al frontierei, unde nu sunt grăniceri moldoveni, cooperarea este cu o sigură parte – ucraineană. Serviciile transnistrene refuză să aibă orice fel de contact cu EUBAM.

"Noi îi asistăm pe colegii noştri din Ucraina şi Moldova atunci când verifică unităţile de transport de exemplu, le putem sugera la ce să atragă o atenţie mai mare, ce ni se pare suspect. De obicei ei ne cer ajutorul in examinarea maşinilor. Noi avem posibilitatea să verificăm imediat, înt-o jumătate de oră, numărul de înmatriculare şi apartenenţa vehicolelor după baza de date a Biroului bavarez pentru Crime, LKA Munich." … spune Piotr Poplavski, şeful-interimar al punctului de trecere Kuciurgan.

În acest fel din 194 de vehicole ce li s-au părut suspecte în anul 2008 vameşilor şi poliţiştilor ucraineni, 45 s-au dovedit a fi furate din Germania. EUBAM a mai deconspirat în 2008, în comun cu Serviciile de Informaţii ale Moldovei şi Ucrainei, dar şi cu contribuţia instituţiilor specializate din Germania, o filieră transnaţională de trafic cu ţigări, iar printr-o altă operaţiune cu Austria Slovacia şi Moldova – o filieră de trafic de persoane.

“Misiunea lucrează ca un mediator între Republica Moldova şi ţările UE. Cu toate acestea, activitatea noastră la frontieră nu o putem considera deocamdată împlinită deoarece datele statistice arată că acest segment de frontieră prezintă încă un mare risc”, conchide şeful serviciului operativ al EUBAM, Slavomir Pihor, care adaugă că este în aşteptarea deciziei Comisiei Europene prin care să se prelugească mandatul misiunii de asistenţă la graniţă.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG