Linkuri accesibilitate

12,5% minus la PIB - prognoză economică IDIS VIITORUL


Actuala criză economică ar putea fi cu mult mai gravă decît cea din 1998

Scaderea Produsului Intern Brut cu 12,5 la suta, a productiei industriale de pina la 35 procente si o reducere a veniturilor planificate la buget de 26 la suta – aceasta e prognoza optimista pentru sfarsitul anului, realizata de IDIS Viitorul. Autorii studiului contrazic evaluarile guvernului si spun ca dintre toate tarile regiunii, Republica Moldova ar fi fost lovita cel mai serios de criza economica.

Spre deosebire de tarile din regiune, Moldova este mult mai vulnerabila la factorii externi. Din aceasta cauza, actuala criza economica ar putea fi cu mult mai grava decit cea din 1998. Veaceslav Ionita, unul din autorii studiului.

„Conform estimarilor noastre in varianta realist-optimista, PIB va inregistra o scadere nemaicunoscuta pina in prezent de minus 12,5 la suta. volumul productiei industriale iarasi va avea o cadere care nu a mai fost, bugetul public national va avea iarasi o cadere enorma, iar catre sfirsitul anului numarul celor care activ isi vor cauta un loc de munca, deci cei care vor fi in somaj deschis sau somaj camuflat va ajunge la 200 de mii de oameni. Singurul indicator aparent pozitiv, dar care ne trezeste ingrijorare este legat de inflatie”.

Inflatia redusa este o veste buna pentru populatie, insa doar in aparenta, pentru ca deflatia prelungita si mentinuta artificial de Banca Nationala actioneaza ca o frina pentru intreg sistemul economic, spune expertul Sergiu Gaibu:

„Criza economica in general nu este o tragedie. Este un fenomen, sint niste trenduri care se inverseaza si ele trebuie gestionate. Si atunci cind ele nu sint recunoscute la timp si nu se iau masurile care efectiv abia acum in mai a inceput sa le ia guvernul nostru si trebuiau sa aiba loc cu aproape un an inainte, era clar deja lucrul acestea, iata asta este problema majora a Moldovei si nu insasi criza”.

Echipa economica de la IDIS Viitorul considera ca guvernul si-a intins singur o capcana. Presat de campania electorala, dar in plina criza economica, guvernul a majorat peste puterile sale pensiile si salariile. Din nou, Veaceslav Ionita.

„Cine va fi afectat? Bugetul de stat, legat de scaderea veniturilor si deja se vede atit la incasarile din TVA la import cit si pe plan local. Bugetul asigurarilor sociale, estimam ca va fi o gaura de 1,4 miliarde de lei, legata de aceea ca pina la urma salariile populatiei nu vor fi achitate si va creste aceasta neachitare a salariilor si se creeaza o gaura in bugetul public national de peste 5 miliarde de lei”.

Deficitul bugetar nu ar fi o problema atit de mare, daca guvernul ar reduce cheltuielile sau daca ar exista surse financiare interne si externe pentru acoperirea lui. Insa acestea lipsesc. Negocierile cu Fondul Monetar International ar putea fi reluate abia in toamna, iar speculatiile cum ca luni, la Moscova, presedintele Voronin ar putea obtine un credit pentru nevoile Moldovei sint exagerate, in opinia lui Veaceslav Ionita, care spune ca pina acum Rusia nu si-a onorat promisiunile de a-si ajuta financiar mai multi parteneri din CSI afectati si ei de criza economica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG