Linkuri accesibilitate

Bulgaria în raportul privind traficul cu persoane


Secretarul de stat Hillary Clinton
Secretarul de stat Hillary Clinton

Departamentul de stat atestă autorităţilor bulgare eforturi de combatere a fenomenului

Bulgaria este o sursă, țară de tranzit și – într-o măsură mai mică - o destinație pentru traficul ilegal de persoane, se arată în ultimul raport anual al Departamentului de Stat dedicat acestui flagel.

Victimele care tranzitează Bulgaria provin în primul rînd din fostele republici sovietice. Ele se îndreaptă spre Europa Occidentală unde sînt supuse exploatării sexuale sau unor munci forțate și foarte prost plătite. Bărbați, femei și copii din Ucraina și Moldova tranzitează țara în direcția Germaniei, Belgiei, Franței, Italiuei, Spaniei, Macedoniei, Greciei, Turciei sau Austriei. Cu adîncirea crizei, numărul lor crește. Copii ajung de regulă în Marea Britanie unde cerșesc sau devin hoți de buzunare. O treime din victimele traficului de persoane sînt femei și copii romi. 15% sînt copii.

Guvernul bulgar depune eforturi în vederea îmbunătățirii situației însă aceste eforturi sînt insuficiente și nu acoperă standardele minime.

Raportul conține o serie de recomandări adresate și justiției bulgare. Autoritățile trebuie să ancheteze mai energic și să pedepsească funcționarii de stat care participă la astfel de activități criminale. În 2008 numărul traficanților de persoane condamnați în Bulgaria a fost mai mic de cel din anii precedenți.

În raport este analizată situația din 175 de țări împărțite în 3 categorii – cele care corespund standardelor americane, care nu corespund dar depun eforturi, și cele care nu depun eforturi. Bulgaria face parte din cea de a doua categorie. Secretarul de stat Hilary Clinton a declarat la prezentarea raportului că administrația președintelui Barac Obama consideră luptă contra comerțului internațional de oameni un element de importanță critică în politica sa externă.

Politigraf

XS
SM
MD
LG