Linkuri accesibilitate

Automobilele Dacia găsesc căutare în occident


Compania profită de conjunctura programelor "rabla"

Exporturile romanesti aflate in cadere abrupta au fost salvate in primul trimestru in mare masura de compania Automobile Dacia, care a vindut in primele cinci luni ale acestui an aproape 100 de mii de masini pe pietelele europene, in crestere cu circa 25 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dacia, masina traditionala romaneasca, se afla astfel pe primul loc in Europa cu un rulaj de aproape un miliard de euro. Programele "rabla" din Germania, Franta, Austria si Spania prin care aceste state dau circa 2000 de euro pentru o masina mai veche de 9 ani in vederea achizitiei uneia noi au privilegiat intreprinderea Dacia din Romania. Multi occidentali au preferat sa achizitoneze in ultima perioada Autoturisme Dacia, datorita preturilor fara concurenta in vestul continentului, intre cinci si zece mii de euro, in functie de model si accesorii. Presa germana a comparat automobilele Dacia cu furculițele de plastic, explicind ca sint ieftine si bune.

Cel mai recent model este Dacia Sandero 4X4 care costa 10 mii de euro. La nivelul primului trimestru Dacia avea deja o cota de 1 % din Produsul Intern Brut al Romaniei si 8 la suta din exporturile tarii. Datorita noului model Sandero, Dacia a urcat pe locul unu in Europa, in conditiile in care toti constructorii de pe continent au anuntat scaderi ale productiei, somaj si restringeri serioase. Practic Dacia este singura companie auto din Europa care a anuntat de doua ori in acest an cresteri succesive ale productiei.

Programele "rabla" din statele occidentale au salvat practic 3000 de locuri de munca la intreprinderea Dacia, ajutind in acelasi timp Romania sa nu-si dezechilibreze prea mult balanta comerciala.
XS
SM
MD
LG