Linkuri accesibilitate

Recomandări pre-electorale din partea unui diplomat american


John Todd Stewart
John Todd Stewart

John Todd Stewart a deţinut funcţia de ambasador al Statelor Unite în Moldova în perioada 1995-1998

Ambasadorul John Todd Stewart ne-a declarat că legislaţia electorală moldoveană dă partidelor drepturi „ample” şi instrumente de verificare a „maşinăriei electorale”. Dar aceste instrumente, spune Stewart, trebuie şi folosite, pe cât posibil cât mai repede.

Primul punct pe lista de recomandări a fostului ambasador este actualizarea listelor electorale. Ea a fost promisă de CEC la 9 iunie, când s-a precizat că listele vor fi verificate mergînd din casă în casă. Crucial este, spune Stewart, să fie scoase de pe listă persoanele decedate. Iar pentru candidaţi, este important să verifice listele, solicitînd copii de la autorităţile locale îndată ce listele sunt trimise la CEC, adică la 6 iulie, cel mai târziu. Dacă descoperă probleme, spune Stewart, candidaţii trebuie să le dezvăluie şi să protesteze public, în presă.

Stewart recunoaşte însă că partidele moldovene, cu excepţia comuniştilor, nu vor avea destule forţe pentru a verifica toate listele din toate circumscripţiile. În consecinţă, el trimite la propunerea făcută de fostul şef de misiune OSCE Louis O’Neill, care sugera ca acest efort să fie sprijinit logistic şi financiar de Uniunea Europeană, cu participarea organizaţiilor neguvernamentale.

Fostul ambasador Stewart îndeamnă de asemenea concurenţii electorali să-şi folosească din plin dreptul de a fi reprezentaţi în structurile electorale, la toate nivelele, de la CEC până la comisiile din secţiile de votare. Stewart atrage atenţia că dacă partidele nu trimit reprezentanţi la timp, locul acestora va fi luat de persoane numite de consiliile locale. El crede că partidul comuniştilor, mai mare şi mai experimentat, are şanse de a îndeplini mai uşor această cerinţă.

O altă grijă a partidelor moldovene, crede fostul ambasador american, ar fi să trimită observatori la secţiile de votare. Din nou, el avertizează însă că partidele mai mici nu vor avea suficiente resurse umane pentru aceasta, şi le recomandă să formeze alianţe.

Fostul ambasador John Todd Stewart ne-a mai spus că nu ştie în ce măsură toate forţele politice participante la alegerile de la 5 aprilie au fost conştiente de toate drepturile pe care le au şi le recomandă ca acum, înainte de anticipate, să se documenteze bine, ca să fie sigure că „maşinăria electorală” va funcţiona aşa cum trebuie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG