Linkuri accesibilitate

15 metode prin care au fost fraudate alegerile din 5 aprilie


Votări multiple cu acelaşi act de indentitate, semnături falsificate, vot fără act de identitate etc

Despre numirea lui Iurie Rosca in postul de vicepremier al Republicii Moldova scriu astazi Evenimentul zilei si Cotidianul. Cel dintai se multumesc cu o stire scurta, intregita de o reactie a analistului politic Igor Botan: comportamentul liderului Partidului Popular Crestin Democrat pe perioada campaniei electorale lasa deja sa se intrevada o asemenea evolutie. Rosca a atacat tot timpul Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra, adica “pe cei mai periculosi dusmani pentru Partidul Comunistilor”. In acelasi timp, arata Botan, citat de Evenimentul zilei, comunistii au lovit cu precadere in Partidul Liberal si in vicepresedintele lui, Dorin Chirtoaca, protejand in mod evident electoratul PPCD.

Aceasta numire este privita in Cotidianul ca o sansa pentru partidele de opozitie din Moldova. Un promotor al romanismului, care a trecut de partea comunistilor in 2005 si este cooptat acum in guvernul Greceanii, va provoca fara indoiala deruta intre sustinatorii PCRM. Ziarul pomeneste si tema cu care a venit recent politicianul: violentele postelectroale de la Chisinau au fi fost coordonate de fostul presedinte Petru Lucinschi prin cei trei lideri ai partidelor liberale: Dorin Chirtoaca, Vladimir Filat si Oleg Serebrian.

Editia electronica a ziarului Romania libera preia informatii difuzate de Mediafax si a caror sursa este Jurnalul de Chisinau: din verificarea a peste 100 de sectii de votare, au rezultat cel putin 15 metode prin care au fost fraudate alegerile din 5 aprilie. Dovezile au fost trimise la Procuratura Generala si se refera, in general, la votari multiple cu acelasi act de indentitate, la semnaturi falsificate, vot fara act de identitate. Cel mai spectacular aspect este insa surplusul de 408.000 votanti, care au aparut pe liste suplimentare. Autoritatile sustin ca ar fi vorba despre tineri care si-au obtinut dreptul de vot in ultimul an, in timp ce statisticile indica doar 200.000 de nascuti in perioada 1990-91.

Un articol din Ziua porneste de la presa electronica ucraineana, in care apar asa-zise informatii despre o colaborare intre grupari de extrema dreapta din Romania si din Rusia. Scopul lor ar fi distrugerea Ucrainei ca stat. Din Romania, protagonista acestui scenariu este organizatia Noua Dreapta, care s-a intalnit la Bucuresti - in luna martie insa! – cu liderul Uniunii Tineretului Euroasiatic din Rusia. Intr-o declaratie pentru Ziua, liderul Noii Drepte, Tudor Ionescu, respinge categoric acuzatiile grave si remarca intarzierea suspecta cu care sunt formulate.
XS
SM
MD
LG