Linkuri accesibilitate

Barack Obama: drepturi și valori fundamentale ce trebuie respectate în Iran


Demonstrație la Tehran, 16 Junie 2009
Demonstrație la Tehran, 16 Junie 2009

Preşedintele american îşi exprimă simpatia pentru susţinătorii opoziţiei angajaţi în procesul politic din Iran

Barack Obama a spus ca este adinc ingrijorat de violentele pe care le-a vazut in imaginile televizate din Iran . “Procesul democratic, libera exprimare, organizarea de demonstratii de protest – toate acestea sint drepturi si valori fundamentale, care trebuie respectate” – a declarat Obama.

Presedintele a promis o abordare diplomatica si a aratat ca nu are intentia sa se amestece in politica iraniana. Dar in acelasi timp a exprimat simpatia sa pentru sprijinitorii opozitiei care s-au angajat cu atita pasiune in procesul politic si care acum se simt tradati. Barack Obama a adaugat ca orice curs ar lua in continuare investigatia cu privire la recentele alegeri prezidentiale si orice decizie se ia, violentele trebuie evitate si oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si exprime punctul de vedere.

Declaratiile lui Obama survin dupa citeva zile de liniste, la Washington, cit timp administratia a evitat sa reactioneze la maniera dubioasa in care presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a obtinut un nou mandat. Simbata Casa Alba anuntase ca monitorizeaza situatia. Duminica vice-presedintele Biden a spus ca exista dubii cu privire la corectitudinea scrutinului, dar ca inca nu au sosit suficiente informatii. La Departamentul de Stat, purtatorul de cuvint a tinut sa precizeze, “Nu folosesc cuvintul condamnam” la care un ziarist din sala i-a raspuns, “Vreti sa vedeti mai multe capete sparte in mijlocul strazii?”.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a explicat ca Statele Unite trebuie sa tina cont de interesele lor nationale, in acest caz dosarul neproliferarii nucleare. In Iran, administratia Obama este confruntata cu o dilema de inceput de mandat. Pe de o parte idealurile miscarii de opozitie iraniene, din care fac parte multi tineri coincid cu spiritul care l-a propulsat pe Obama la conducerea Americii. Pe de alta parte insa, acelasi Obama a promis o politica externa realista, bazata pe interesul national si care sa nu se amestece agresiv in treburile altora. Ramine de vazut cum vor fi impacate cele doua tendinte.
XS
SM
MD
LG