Linkuri accesibilitate

Voronin, puterea absolută și Iurie Roșca


Presa de miercuri

Dupa ce, mai bine de o saptamana, gazetarii moldoveni au tot incercat sa desluseasca rostul plecarii lui Marian Lupu din PCRM, azi interesul pentru persoana sa pare sa fi fost eclipsat de liderul PPCD, Iurie Rosca.

Numirea acestuia in functia de viceprim-ministru, scrie Constantin Cheianu azi in Timpul, demonstreaza ca Voronin nu doreste decat putere absoluta, iar lucrul acesta i-l poate garanta doar aliatul sau din ultimii patru ani, Iurie Rosca. Si, raspunzand la intrebarea “cum va accede PPCD in Parlament” avand in vedere ca pe 5 aprilie partidul lui Rosca n-a acumulat decat 3 la suta, Cheianu se arata convins ca, pe langa sustinere financiara, logistica si morala in aceasta campanie, comunistii chiar ii vor vota pe PPCD-isti. Constantin Tanase indeamna, la randul sau, opozitia sa adopte in aceasta campanie tactici electorale neordinare si asta deoarece “comunistii nu vad in persoana acesteia un oponent politic, ci dusmanii care trebuie distrusi”. Batranul dictator, mai scrie Tanase, formula vizandu-l evident pe Vladimir Voronin, seamana acum cu o corabie spartă pe marea în furtună, care-i va duce la fund pe toţi. E adevărat, adauga directorul de la Timpul, “când există acest pericol, primii încearcă să se salveze şobolanii, aceştia având instinctul mai dezvoltat. Unul deja - Lupu - a părăsit corabia. S-ar putea ca exemplul acestuia să fie urmat şi de alţi şobolani, care opt ani de zile s-au îngrăşat în depozitele cu provizii ale partidului de guvernământ. Toţi aceştia însă vor avea soarta lui Roşca”.

Cat il priveste totusi pe cel din urma anuntat posibil “dezertor” de la comunisti, e vorba de ministrul de Externe Andrei Stratan, ziarul anunta ca “Nu pleaca!”. “Andrei Stratan ramane cu Vornin, dar nu comunistii”. Asta le-a declarat el jurnalistilor de la Timpul.

Dar, tocmai pentru ca odata cu instalarea lui Rosca in functia de vicepremier, dilema plecarii lui Lupu de la comunisti n-a disparut cu totul, se pare Argumenti i Fakti remarca in editia sa moldoveneasca de azi ca si Urechean si Diacov si Braghis ar fi asteptat sa primeasca de la fostul presedinte al Parlamentului o cerere de aderare la partidele lor. Astfel incat Lupu ar fi devenit un fel de fanion transmisibil…

ECOnomist are, fireste, alte preocupari. Saptamanul titreaza: “E oficial: Suntem în cea mai severă recesiune economică din ultimii 10 ani”. Afirmatia porneste de la datele Biroului National de Statistica, care atesta o scadere a PIB-ului cu 7 la suta in primul trimestru al anului 2009. Iar lipsa unui plan detailat anticriza il nedumereste si mai mult pe redactorul-sef de la ECOnomist, Anatol Caslaru. Problema gravă a Cabinetului de Miniştri, scrie el, este că nu poate separa clar campania electorală de economie, iar asta il face sa creada ca recesiunea urmeaza inca sa se adanceasca. In acelasi timp, aflati din ECOnomist ca „Tiraspol-ul alocă zeci de milioane de dolari pentru minimalizarea efectelor crizei”, chiar daca bugetul regiunii e gol, iar speranţele sunt îndreptate spre Rusia.

XS
SM
MD
LG