Linkuri accesibilitate

Recomandări OSCE privind modul de desfăşurare al alegerilor anticipate


Potrivit raportului final al OSCE despre alegerile parlamentare din Republica Moldova, misiunea de monitorizare a scrutinului, care urmareşte intregul proces electoral consideră că perioada post electorală a fost umbrită de demonstraţii violente şi a scos la iveală mai multe deficiente decit au fost initial semnalate, mai ales in ceea ce priveşte analizarea plîngerilor opozitiei referitoare la neregularităţile scrutinului şi greşelile din listele electorale.

Raportul nu se pronunţa in legatură cu acuzatiile legate de fraudarea alegerilor prin folosirea unor liste electorale incorecte, pentru că, se spune in raportul OSCE dat publicităţii astăzi, desi plingerile opozitiei par credibile, dovezile prezentate misiunii de observatori a OSCE au fost limitate si ar fi fost nevoie ca autorităţile să întreprindă o investigaţie in profunzime şi cuprinzătoare.

Inaintea noului scrutin, se spune in comunicatul OSCE, autoritatile au acum posibilitatea să ia masurile necesare pentru a recîştiga increderea publicului in procesul electoral. Potrivit directorului ODIHR Janez Lenarcic, misiunea este gata sa monitorizeze si scrutinul din 29 iulie. „Îmbunătăţirea listelor de alegatori si asigurarea unei atmosfere lipsite de violenta şi intimidare sint elemente esentiale, in opinia directorului oficiului pentru institutii democratice si drepturile omului al OSCE, pentru crearea unui mediu propice unor alegeri democratice. Raportul prezentat astazi face şi mai multe recomandari privind modul de desfasurare al alegerilor parlamentare anticipate din aceasta vara.
XS
SM
MD
LG