Linkuri accesibilitate

Opoziţia încrezătoare că va dejuca tentativele de fraudare a alegerilor


Mihai Ghimpu (PL)
Mihai Ghimpu (PL)

Necesitatea inventarierii listelor şi a unei monitorizări mai stricte în ziua scrutinului

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu se arată încrezător că în alegerile anticipate aproape că nu va mai rămîne loc pentru fraude, întrucît opoziţia din Parlament va avea o reprezentare mult mai solidă în consiliile electorale, dominate anterior de către reprezentanţii comuniştilor. O primă măsură de prevenire a falsificării scrutinului, spune Ghimpu, va fi verificarea listelor electorale, care au trezit cele mai mari semne de întrebare la alegerile trecute: „Observatorii noştri vor fi mai prudenţi şi vom face apel către cetăţeni să fie atenţi dacă în locuinţa lor nu sunt trecute persoane fictive. Comisiei Electorale Centrale îi vom cere să emită un regulament care ar permite elevilor şi studenţilor să voteze la locul aflării în ziua alegerilor, fiindcă prevederea este că şi după reşedinţă şi domiciliu, şi vom cere ca pe verso buletinului de vot să fie aplicată ştampila Votat ca apoi să nu se poată vota repetat”.

Mihai Ghimpu crede că mult mai dificil va fi de reacţionat în cazul aşa numitului „turism electoral”, adică a votării multiple: „Dar noi am atenţionat structurile noastre, vom organiza seminare pentru observatorii noştri şi în caz de umflare bruscă a listelor suplimentare vom începe să verificăm la preturi, primării, că e posibil să fie în listele suplimentare 10-20 dar nu 400 cîţi am identificat în alegerile trecute”.

Şi preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean se arată convins că alegerile anticipate nu vor mai putea fi fraudate în proporţii mari, în ciuda modificărilor recente la Codul electoral prin care a fost redusă cota de participare de la 50 la sută la o treime din alegători şi a pragului electoral de la 6 la 5 la sută: „Mecanismul de fraudare, fişierele la buletinele de vot care, după informaţia operativă pe care am avut-o, au fost tipărite sute de mii la alegerile din 5 aprilie şi deja am fost informaţi că din nou se pregătesc aceste fişiere, bineînţeles că activul partidului AMN va fi mobilizat la inventarierea listelor electorale şi desigur la o monitorizare mai profundă şi mai drastică în ziua alegerilor.”

Şi liberal-democraţii au de gînd să fie mai prudenţi la procesul de desfăşurare a anticipatelor, spune vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea: „din liste se vor exclude decedaţii din ultimii zece ani care au fost prezenţi în listele electorale precedente şi cetăţenii care şi-au retras domiciliul din localităţile respective şi care printr-o minune au reapărut în listele electorale pentru 5 aprilie. Deasemenea vom lua măsuri de sporire de supraveghere a urnelor mobile şi vom delega cît mai mulţi observatori la secţiile de votare care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile din 29 iulie. Iar în ziua alegerilor o să încercăm să fim mai atenţi şi chiar mai responsabili.”

Am încercat să aflăm la unele primării dacă s-a început verificarea listelor de alegători ca să fie eliminată suspiciunea de fraudare. Edilul orăşelului Lipcani, Evghenii Dumenco ne-a spus că în anticipate vor folosi listele trecute cu mici modificări: „Îi vom scoate pe cei care au murit şi îi vom introduce pe cei care au împlinit 18 ani. Am verificat deja listele pentru alegerile din 5 aprilie şi nu mai are rost acum sa facem din nou acelaşi lucru.”

Primăriţa de la Crihana Veche, raionul Cahul, Rodica Cucereanu sugerează partidelor care se îndoiesc de corectitudinea scrutinului să îşi aleagă mai atent reprezentanţii în consiliile de circumscripţie: „Atît să fie atenţi la cum se lucrează în birouri cît şi pe sector, în stradă, mai ales în ziua alegerilor, ca să nu fie influenţat alegătorul pe cine să voteze. Observatorii ar trebui să îşi facă pur şi simplu treaba, că în alegerile trecute unii, nu zic de liderii de partid, în loc să monitorizeze alegerile se aflau în stradă şi anume în locuri unde se aduna mai multă lume şi se consuma alcool.”

Secretara consiliului de la Buţeni, raionul Hînceşti, Vera Barcaru ne-a spus că listele de alegători vor fi verificate din nou, fiind aplicată tactica “door to door”, adică din uşă în uşă: „vom merge pe acasă să verificăm. Dar ne vom conduce de informaţia verbală a persoanelor care vor fi întîlnite la domiciliu. Persoanele care sunt plecate în străinătate vor fi incluse în liste, chiar dacă la momentul alegerilor nu se vor afla acasă.”

Fraudarea alegerilor trecute a fost contestată însă de Partidul Comuniştilor, dar şi de concluziile Curţii Constituţionale. Totuşi, opoziţia din Parlament cere o monitorizare mai strictă a alegerilor parlamentare anticipate la toate etapele, cu întocmirea unor rapoarte intermediare, de la organizaţiile internaţionale.
XS
SM
MD
LG