Linkuri accesibilitate

Rusia împiedică prelungirea misiunii ONU în Georgia


Moscova cerea ca rezoluţia ONU să recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud

Prin vetoul impus în Consiliul de securitate ONU, Rusia a pus capăt misiunii Naţiunilor Unite de observatori din Georgia. O consecvenţă logică a disputei privind recunoaşterea sau nu a independenţei celor două regiuni separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia.

Cum era de aşteptat, Georgia a criticat dur decizia Rusiei. Ministrul de externe Vaşadze a vorbit despre efectul de „armă nucleară” al veto-ului, o armă care odată folosită a demostrat de fapt slăbiciunea ţării care face apel la această metodă de blocare a Consiliul de Securite. Oricum, din cei 15 membri ai Consiliului, 4 (inclusiv China, membru permanent) s-au abţinut de la vot.

Motivul Rusiei însă de a respinge proiectul de rezoluţie, menit să prelungească misiunea ONU a fost că ar menţiona integritatea teritorială a Georgiei. Respectiv că nu reflectă faptul că după războiul din august 2008, Abhazia si Oseţia de Sud şi-au proclamat independenţă. Proclamaţie recunoscută numai de Moscova şi Nicaragua.

Aşa că de ieri, 15 iunie, misiunea ONU a încetat, iar Secretarul general Ban Ki-Moon a cerut căştilor albastre să înceapă pregătirile pentru retragere.

Veto-ul Rusiei a readus în discuţie însăşi utilitatea acestei „arme nucleare”, cum îi spunea ministrul de externe georgian. Componenta Consiliului de Securitate si desemnarea membrilor permanenţi reflectă balanţa puterilor la sfârşitul celui de al doilea război mondial. De atunci au apărut noi poli ai puterii în lume. Iar Consiliul de Securitate, sunt de părere mulţi diplomaţi, nu mai reflectă realitatea strategică a secolului 21.

Opţiunile Georgiei, în acest moment, sunt reduse : misiunea ONU s-a încheiat: misiunea OSCE, care supraveghează şi linia de demarcaţie dintre Georgia propriu-zisă si Oseţia de Sud, ar putea fi încheiată tot prin voinţa Rusiei. Aşa că nu mai rămâne nicio forţă internaţională în Georgia capabilă să supravegheze respectarea acordului de încetare a focului. Cu excepţia, misiunii Uniunii Europene – trimisă acolo imediat după încheierea războiului din august 2008, o misiune care nu are însă dreptul de a intra în Oseţia si Abhazia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG