Linkuri accesibilitate

Ploița apocaliptică


În ziua de 8 iunie, asupra Chişinăului s-a abătut o ploiţă scurtă, dar năvalnică. În numai o jumătate de oră circulaţia pe unele străzi a fost paralizată. Lîngă Gara Feroviară, maşinile treceau cu greu prin apa nărăvaşă. Pe strada Sarmizegetusa, lîngă întreprinderea Giuvaier, o băltoacă imensă înghiţise şoseaua şi trotuarele. Pentru a o ocoli vehiculele treceau prin gazoanele adiacente. Nişte oameni amărîţi înaintau prin apa tulbure, care le ajungea pînă la genunchi, ţinîndu-şi în mîini încălţămintea. O situaţie neplăcută.

Adevărat că ploiţa scurtă din 8 iunie n-a provocat haosul de anul trecut, cînd o ploaie torenţială mai năprasnică nu doar a dat peste cap circulaţia şi a inundat Botanica de jos, ci şi a răpit vieţile unor trecători. Trei oameni au murit atunci în vîltoarea apelor. Acum, din fericire, n-a murit nimeni şi nici inundaţia n-a fost foarte înspăimîntătoare. Însă problemele sistemului de evacuare a apei pluviale au ieşit din nou la iveală. Canalizarea care trebuie în mod normal să absoarbă apa pluvială e ca şi inexistentă. O ploaie mai îndelungată face imediat ravagii, inundînd străzile şi terenurile joase.

E o problemă insolubilă la fel cum e şi cea a cîinilor vagabonzi. Şi ce s-ar întîmpla dacă ar ploua cu găleata vreo două zile? Ar fi potopul biblic, probabil. Mă gîndesc uneori că nu e uşor să fii edil într-un oraş ca Chişinăul. Capitala Moldovei are atîtea probleme ce necesită intervenţii urgente, încît edilii pesemne nici nu ştiu de ce să se apuce întîi de toate. Orice ar face, problemele nu se vor împuţina. Poate, de aceea, şi nu se face mai nimic.
XS
SM
MD
LG