Linkuri accesibilitate

Bulgaria: a demarat campania pentru alegerile parlamentare


Jurnal de corespondent

În Bulgaria, luni a început campania pentru alegerile parlamentare, programate să aiba loc pe data de 5 iulie. Participa 20 de partide și coaliții. Alegerile vor avea loc pentru prima dată după un sistem proporțional cu elemente majoritare. 31 din cei 240 de deputați vor fi desemnați în cadrul unui scrutin majoritar într-un singur tur. Pragul electoral este stabilit la 4 procente pentru partide și coaliții. Pentru prima dată se introduce într-un mod experimental votul electronic cu cartele magnetice.

Campania va continua pînă la mijlocul nopții spre ziua alegerilor. Nu se mai prevede o zi pentru reflecție. Favoriții cursei sînt centriștii din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, prescurtat GHERB, al primarului Sofiei, ex-generalul de poliție Boiko Borisov. Aceasta formațiune a obținut 25 de procente din voturi în alegerile europene. Pe locul doi în sondaje cu 14-15% se află partidul socialist, fost comunist. Urmează coaliția albastră – dreapta tradițională, ultranaționaliștii din „Ataca” și partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Se conturează o campanie pragmanică și dură. Pe de o parte sînt partenerii din actuala coaliție de guvernare, dominată de foștii comuniști. De partea cealaltă - forțele de centru dreaptă – partide-membre ale Partidului popular european.

Alegerile europene din 7 iunie sînt privite ca o primă repriză a mult mai importantelor alegeri naționale.

Listele cu candidați sînt oferă multe surprize, îndeosebi în partea lor majoritara. De teama unui eșec nu au candidat liderii partidului socialist Stanișev, Ovciarov și Danailov. Pare ciudat că tocmai liderul foștilor comuniști a fugit de votul majoritar introdus la propunerea sa.

Spre dezămăgirea simpatizanților dreptei, cele două formațiuni de bază ale ei nu au ajuns la un acord în privință participarii cu candidați comuni la scrutinul majoritar. In acest mod, și întrucît nu se prevede un al doilea tur, șansele lor au fost reduse considerabil. Este o strategie sinucigașă care lucrează în favoarea foștilor comuniști – noteaza comentatorii.
XS
SM
MD
LG