Linkuri accesibilitate

Calculele comuniștilor capitaliști și alegerile anticipate


Presa de marți

Subiectul principal – si nu doar al comentariilor – din presa e dictat azi, cum era si de asteptat – de alegerile anticipate, asta chiar daca decretul de dizolvare a Parlamentului si convocare a scrutinului pe 29 iulie a fost difuzat de Presedintie cam tarziu si unele ziare n-au reusit sa-l puna in editiile sale tiparite.

Iar calculele comuniştilor capitalişti, asa cum ii califica azi in Timpul Arcadie Gherasim, sunt simple şi clare pentru toată lumea: a genera o situaţie care să fie favorabilă doar participării la vot a electoratului nostalgico-revanşard, scrie el. Mă rog, citez mai departe, „cine are cuţitul în mână, acela împarte electoratul. Numai că ceea ce urzesc „stataliştii” noştri antistatalişti se poate întoarce ca un bumerang împotriva lor. Se poate întâmpla ca, odată cu dezintegrarea PCRM, electoratul său tradiţional să cadă într-o stare de totală apatie şi să nu mai participe la vot, iar predispoziţia din unele raioane de nord ne convinge deja că ar putea să se întâmple anume aşa”.

De altfel, despre dezintegrarea PCRM, si Timpul si Jurnal de Chisinau anunta posibila plecare de la comunisti a lui Andrei Stratan, mentinand un semn de intrebare. De parca, atata vreme cat Stratan insusi nu si-a oficializat o asemenea decizie, nu le-ar veni sa creda.

Cat priveste insa prima piesa grea care a parasit partidul de guvernamant, Marian Lupu, Petru Bogatu afirma in Jurnal de Chisinau ca, chiar daca ex-speakerul nu-i este prieten si ii detesta felul sau de a fi in politica autohtona, acesta chiar daca nu era, trebuia inventat. „Prin crăpătura produsă de plecarea lui din PCRM, în atmosfera grea şi încordată, indusă de regimul Voronin, a intrat puţin aer înviorător”, scrie Bogatu si ii sugereaza lui Lupu sa devina un fel de Dorin Chirtoaca al stangii necomuniste. Totodata, Nicolae Negru remarca, la fel, in Jurnal de Chisinau, ca privirile indreptate fiind spre Parlament, foarte putin lume observa ca o lupta nu mai putin dramatica se da si in Consiliul Municipal Chisinau, unde opozitia s-a pomenit depasita numeric de comunisti si crestin-democrati care refuza sa examineze chestiunea validarii mandatelor celor ce urmeaza sa-i inlocuiasca in Consiliu pe reprezentantii opozitiei deveniti deputati. Si asta tocmai pentru a-si mentine superioritatea numerica …

Moldova Suverana
, imi pare rau, n-o am in aceasta dimineata. Editia tiparita n-a venit inca la redactie si nici pe site n-am gasit numarul de azi.

Dar am cateva titluri din presa rusa si cea romaneasca. Rossijskaya Gazeta constata ca “in cautarea unui presedinte, in Moldova au fost anuntate alegeri anticipate”. Ironia aceasta e depasita de sarcasmul portalului Utro, care titreaza: “Parlamentul Moldovei a cazut victima democratiei”. De cealalta parte, presa romaneasca e mult mai interesata de declaratia Consiliului Uniunii Europene. Cotidianul, drept exemplu, constata ca “Vizele impuse romanilor scot Moldova din Europa”, dar consemneaza si posibila “dezertare la varf in Guvernul de la Chisinau”. Cea a ministrului Andrei Stratan …
XS
SM
MD
LG