Linkuri accesibilitate

Candidatura / necandidatura lui Băsescu


Speculaţii în presa de la Bucureşti după participarea preşedintelui la şedinţa de guvern

Ca de obicei, prezenta presedintelui Traian Basescu la o sedinta de guvern – prezenta ingaduita de Constitutie – irita si de aceea este indelung comentata. Proba si presa de astazi. In Evenimentul zilei, Horia Ghibutiu spune ca duminica seful statului a tras cu sete, din careu, la poarta guvernului, ceea ce nu e la si la indemana contracandidatilor sai potentiali la alegerile prezidentiale de la toamna: Mircea Geoana si Crin Antonescu, care trag decat de pe margine. Traian Basescu a vorbit despre criza, despre intrarea Romaniei in recesiune si a sugerat ministrilor masuri urgente.

Dan Cristian Turturica, Romania libera, vede in prezenta presedintelui la sedinta de guvern incercarea de a lua distanta fata de lipsa de performanta a executivului. Stratagema fara sanse, crede editorialistul, prea putin romani sunt dispusi sa-l considere in afara deciziilor executivului, cata vreme “are Partidul Democrat Liberal la degetul cel mic” si “o influenta totala asupra premierului”. Desi alegerile prezidentiale din acest an au distorsionat complet reactia pe care statul roman trebuia sa o aiba fata de criza economica, “presedintele trebuie sa determine o relansare a politicii de sprijinire a economiei private, si nu prin paliative de imagine, ci prin initiative mai degraba drastice, poate mai dureroase pe termen scurt, de realocare a resurselor catre domeniile care pot readuce economia pe un trend crescator.”

Nu lipsesc speculatiile despre candidatura/necandidatura lui Traian Basescu pentru un nou mandat. Cum nu demult si-a conditionat intrarea in cursa de evolutia crizei economice in Romania, Daniel Oanta, de la Cotidianul, crede ca descifreaza deja in declaratiile de ieri intentia de a se retrage. Tot in Cotidianul insa, Cristian Patrasconiu e convins, dimpotriva, ca presedintele isi consolideaza pozitia electroala: “Se ocupa de problemele Romaniei, in vreme ce restul oponentilor sai se ocupa de o singura problema – Traian Basescu”.
XS
SM
MD
LG