Linkuri accesibilitate

Gastarbeiterii faţă cu criza


Oaza stabilității pîrîie

Acum două luni, m-am întîlnit, într-un sat uitat din lunca Nistrului, cu doi gastarbeiteri-constructori care se întorseseră acasă din Moscova. Îşi pierduseră locurile de muncă în capitala Rusiei. Vreo două săptămîni oamenii s-au odihnit, după care au încercat să-şi găsească de lucru în patrie. Nimic însă nu le-a convenit aici. Salariile oferite de patrie li s-au părut ridicol de mici. Iată de ce au plecat din nou, încrîncenaţi, la Moscova.

Unul s-a întors peste trei zile cu gîndul să ajungă pe alte meridiane, celălalt a avut noroc: transportul municipal din Moscova mai avea nevoie de şoferi.

Ce vreau să zic? Mînaţi de criza economică mondială, nişte gastarbeiteri s-au întors în Moldova în ultimele luni. Numai că “oaza stabilităţii” R. Moldova nu-i prea aşteaptă cu braţele deschise. Criza s-a furişat şi în citadela stabilităţii, fapt recunoscut în ceasul al doisprezecelea şi de guvernanţi. Îşi pierd locurile de muncă chiar şi moldovenii rămaşi acasă, ale căror salarii sînt de rîsul curcilor. Ofertele s-au micşorat simţitor şi pe piaţa moldovenească. În aceste condiţii, gastarbeiterii întorşi de nevoie, obişnuiţi cu salarii decente, nu prea au ce găsi în patrie şi nu se vor reţine aici prea mult timp.

Aşa că întoarcerea masivă a gastarbeiterilor în Moldova, pronosticată de unii analişti, se amînă. Aceştia vor rămîne tot în Rusia, Portugalia şi Italia. Atîta doar că vor trebui să se mute de pe schele în alte locuri. Aici, în R. Moldova, e şi mai rău. Oaza stabilităţii pîrîie din toate încheieturile. Şi cine vrea să se aciueze într-o clădire veche, zdruncinată de cutremur, după ce a stat în case mai trainice?

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG