Linkuri accesibilitate

Alegeri în plină vară, democrația moldoveană și modificările legii electorale


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Interviu cu Iurie Ciocan, președintele CEC

Parlamentul a operat vineri mai multe modificări la Codul Electoral. Deputaţii comuniştii au votat in prima lectura reducerea ratei de prezenţă de la jumătate la o treime şi reducerea pragului electoral de la 6 la 5 la sută. La fel, a fost adoptată o interpretare la Codul Electoral prin care se stabileşte că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în maxim 45 de zile de la data dizolvării Parlamentului. Argumentele opoziţiei împotriva cîtorva din aceste modificări nu au fost nici măcar ascultate, preşedintele şedinţei Vladimir Voronin, preferînd să arunce, în schimb, cîteva replici sarcatice.
Vă reamintim că anterior Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor moldovene să coboare pragul electoral de la 6 la 4 procente şi să permită blocurile electorale. Acum o săptămînă, însă, vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Ţurcan, declara că orice modificări sunt inacceptabile cu 6 luni înainte de alegeri.
Azi Parlamentul se intruneste din nou in plen si se ateapta ca modificarile la Codul Electoral sa fie adoptate in lectura finala. Invitatul emisiunii este secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Elena Cioina
: Domnule Ciocan, cum rămîne se pot sau nu se pot aplica modificări la legislaţia electorală cu 6 luni înainte de alegeri?

Iurie Ciocan: Exista chestiuni de principiu în recomandările la care aţi făcut dvs referinţă, de exemplu ale Comisiei pentru Democraţie prin Drept, numită Comisia de la Veneţia, care stipulează că e recomandabil ca în ultimele 6 luni pînă în ziua alegerilor să nu fie modificat sistemul elexctoral. Deci nu legea electorală, dar sistemul electoral. Ceea ce se întîmplă la noi, probabil că nu ţine de modificarea sistemului electoral. Este o racordare anumită a unor nuanţe din codul nostru Electoral. Oricum în toată lumea, inclusiv în R. Moldova, orice modificări la Codul electoral, de fiecare dată au ţinut de aria politicului decît de aria dreptului.

Valeriu Caţer
: Și atunci, domnule Ciocan, atîta vreme cît pînă nu demult se declara că nu intervenim în legislaţia electorală, acum se intervine. Nu ar fi fost cazul ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fi fost aplicate integral, să fie redus pragul de la 6 la 4 la sută şi să fie acceptate blocurile electorale?

Iurie Ciocan: O confirmare în plus la ceea ce am spus anterior că orice modificări la legislaţia electorală cuprind mai mult politic decît drept. În acest caz dacă există voinţa majorităţii în organul legislativ…

Elena Cioina
: Vreţi să spuneţi că de această dată nu există voinţă politică, fiind cunoscute aceste recomandări de la Veneţia?

Iurie Ciocan
: Oricum aceste recomandări, în esenţa lor, poartă un caracter de indiciu doar. Nu există o obligativitate în acest aspect, dar aşa este. Decizia oricum rămîne pe seama organului legislativ.

Elena Cioina
: Domnule Ciocan, dar CEC ar fi putut insista pe lîngă legislatori ca să aplice aceste recomandări ale acestor organizaţii internaţionale?

Iurie Ciocan: Să insistăm să fie aplicate recomandările, sigur că nu este în competenţa noastră. Ceea ce am făcut şi vom face şi în continuare, noi după fiecare campanie electorală facem o totalizare, o sistematizare a practicii electorale în urma acelor scrutine şi emitem Guvernului, dat fiind faptul că CEC nu are iniţiativă legislativă, opinia noastră în scris referitor la oportunitatea modificării şi ajustării unor articole din Codul Electoral. Acelaşi lucru intenţionam să facem şi în acest an după alegerile din 5 aprilie, dar pentru faptul că nu s-au terminat alegerile din R. Moldova, nu putem face acest lucru acum. Deja ne vom descurca cu viitorul legislativ.

Valeriu Caţer
: Domnule Ciocan, de altfel, revenind la viitorul scrutin, nu cumva schimbarea ratei de participare, chiar dacă e vorba de anticipate va face un Parlament ales cu doar o treime din voturi să fie unul nereprezentativ, cum credeţi dvs?

Iurie Ciocan
: Nu cred că e vorba de nereprezentativitatea viitorului Parlament pe motiv că e stabilit baremul minim. Oricum alegătorul va decide, cîţi din ei vor veni la votare şi cîţi din ei vor ignora acest proces. În R. Moldova tradiţional la alegerile parlamentare participă în jur de 60-63 de procente.

Valeriu Caţer
: Dar acum e vorba de o modificare de conjunctură, fiţi de-acord. În plină vară alegeri ştiind foarte bine că foarte multă lume e plecată sau avînd experienţa scrutinului local din Chişinău din 2005.

Iurie Ciocan: Există şi acest aspect şi eu cred că e corect ca orişicine să înveţe din practica trăită şi să nu o ignore. Asta pe de o parte şi pe de alta, practic toate statele Uniunii Europene nu există asemenea bareme.

Valeriu Caţer: Și dvs credeţi că noi putem compara democraţia moldovenească cu cea din statele Uniunii Europene?

Iurie Ciocan: Oricum tindem spre standardele internaţionale. Ceea ce s-a făcut pînă acum, oricum merge în acel vector de integrare europeană a Republicii Moldova.





Previous Next

XS
SM
MD
LG