Linkuri accesibilitate

Ahmadinejad declarat învingător la prezidenţiale


2 dintre contracandidaţii lui Ahmadinejad nu recunosc rezultatele oficiale

Ministerul de interne din Iran a anunţat că învingătorul alegerilor prezidenţiale din 12 iunie este Mahmud Ahmadinejad, cel care a deţinut funcţia şi pînă acum. Potrivit datelor oficiale, lui Ahmadinejad i-au revenit 62,6 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat Mir Hossein Musavi a obţinut 33,75% din sufragii. Din acelaşi raport al ministerului de interne reiese că prezenţa la vot a fost de peste 85%, cea mai înaltă cotă din istoria Republicii Islamice.

Liderul spiritual al Iranului, Ayatolahul Khamenei, cel care are cel mai greu cuvînt de spus în toate afacerile statului, a salutat realegerea lui Ahmadinejad, susţinînd că este un „dar divin” şi va garanta progresul şi securitatea naţională.

Mir Hossein Musavi care ieri noapte se arătase încrezător în victoria sa, a calificat rezultatele oficiale drept „şocante” şi a cerut susţinătorilor săi să se împotrivească minciunii şi dictaturii. Conferinţa de presă pe care Musavi urma să o ţină în după-amiaza zilei de 13 iunie, a fost contramandată.

Un al treilea candidat, clericul reformist Mehdi Karrubi împărtăşeşte opinia lui Musavi că rezultatele oficiale sunt măsluite. Lui Karrubi şi celui de al patrulea candidat Mohsen Rezai le-au revenit, potrivit datelor ministerului de interne, circa 3% din voturi.

La Teheran, după anunţarea rezultatelor oficiale, cîteva mii de susţinători ai lui Musavi au mărşăluit pe străzi scandînd „Guvernul a minţit poporul” şi „Musavi, ia-ţi înapoi votul nostru”. Agenţiile de presă relatează că un grup de demonstranţi au dat foc la amvelope în faţa ministerului de interne. Alţi protestatari au format un lanţ uman, blocînd unul din principalele bulevarde ale capitalei iraniene.




Suporterii lui Mir Hossein Musavi protestează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:42 0:00


Majoritatea suporterilor opoziţie nu a ieşit însă în stradă, mărginindu-se să protesteze de acasă pe site-ul Facebook împotriva fraudării alegerilor. Criticile în acest sens se referă la rapiditatea anormală cu care autorităţile au anuţat victoria lui Ahmadinejad, precum şi la unele rezultate locale extrem de suspecte. De exemplu, reformistul Mehdi Karrubi ar fi obţinut în fieful său electoral, oraşul Oligurdaz, mai puţin de jumătate din numărul de voturi cu care este creditat oficial Ahmadinejad.
XS
SM
MD
LG